Laatste update 11:09
193

Trump noemt migranten ‘beesten, geen mensen’

In de VS wordt geschokt gereageerd op uitlatingen van president Trump waarin hij stelt dat sommige illegale immigranten “beesten zijn, geen mensen”. Trump deed dat tijdens een gesprek met Californische politici en gekozen autoriteiten die zich verzetten tegen het beleid van de staat om in sommige steden verblijf te bieden aan illegale immigranten. Californië heeft wetgeving doorgevoerd om te voorkomen dat federale en lokale autoriteiten de jacht kunnen openen op migranten. Trump op zijn beurt dreigt de overheidsfinanciering stop te zetten aan steden die niet meewerken aan de illegalenjacht. Ook heeft het ministerie van justitie de staat voor de rechter gesleept wegens overtreding van het immigratiebeleid van Trump.

In zijn onnavolgbare Engels verklaarde Trump:

We hebben mensen die het land binnenkomen, of proberen binnen te komen, we houden er veel tegen. En we zetten er ook veel uit het land, je wilt niet geloven hoe slecht deze mensen zijn. Dit zijn geen mensen, dit zijn beesten. En we zetten ze het land uit op een niveau, met een snelheid, zoals nog nooit vertoond is. (…) We gaan ze pakken, we krijgen het voor elkaar.

De gouverneur van Californië heeft fel gereageerd op de aanval van Trump

Trump liegt over immigratie, Trump liegt over misdaad en hij liegt over de wetten van Californië. Een dozijn Republikeinse politici invliegen om hem te complimenteren en zijn roekeloze beleid te prijzen verandert niets. Wij, de burgers van de vijfde grootste economie van de wereld, zijn niet onder de indruk.

USA Today merkt op dat Trump eerder migranten beesten heeft genoemd als het om criminelen gaat. In Ohio noemde hij criminelen uit andere landen vorig jaar ook al beesten. Ook een Mexicaan die werd vrijgesproken van doodslag in Californië noemde hij een ‘beest’. De krant wijst er op dat het zogeheten dehumaniseren, het ontkennen dat bepaalde groepen ook mensen zijn, in het verleden een opmaat is geweest voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (193)