Laatste update 21:32
77

Trump ontkent dood van duizenden in Puerto Rico

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag glashard gelogen over de duizenden doden als gevolg van orkaan Maria in Puerto Rico vorig jaar. Volgens Trump ligt het dodental, dat is vastgesteld door meerdere onafhankelijke hulporganisaties, een verzinsel van de Democraten, bedoeld om hem zwart te maken. Een bewering die op niets anders gebaseerd is dan de waanideeën van de Amerikaanse president zelf.

Volgens Trump kan het dodental onmogelijk zo hoog zijn, omdat toen hij er was er zes tot achttien doden te betreuren vielen. Een aantal dat wederom nergens op gebaseerd is. Vervolgens ging Trump verder door te zeggen dat het dodental ook daarna niet opliep, tot er ‘veel later’ werd bericht over grote aantallen. Dat is volgens Trump te verklaren doordat de Democraten de berichten overdreven en simpelweg alle doden, ‘bijvoorbeeld degenen die van ouderdom stierven’ mee te tellen. Dit alles in een groot complot om het ‘succesvolle inzamelingswerk’ van Trump teniet te doen.

Trump deed zijn opmerkingen op zijn favoriete medium, Twitter. Terwijl de Amerikaanse president zijn leugens in 280 tekens per keer de wereld in slingerde, zet de Amerikaanse overheid zich schrap voor een nieuwe orkaan op Amerikaans grondgebied. In de staten North en South Caroline heeft de kust inmiddels te kampen met orkaan Florence. De verwachting is dat de orkaan een pad langs de gehele oostkust van de Verenigde Staten zal volgen.

Over deze nieuwste leugens van Trump zegt de Republikeinse afgevaardige Ileane Ros-Lehtinen uit Miami: ‘Er is hard bewijs, feiten, dat het officiële dodental klopt. Niemand verdraait de waarheid. Dit is misschien wel een nieuw dieptepunt. Alleen een gestoorde geest wil deze statistieken bestempelen tot nepnieuws.’

Ook Republikein Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden liet direct na de leugens van Trump weten dat er geen enkele reden is te twijfelen aan het dodental: ‘Dat zijn gewoon de feiten, dat is wat er gebeurt wanneer een verschrikkelijke orkaan een geïsoleerde omgeving zoals een eiland treft.’

Bron: NY Times / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (77)