33

Trump ontslaat minister van Justitie, noemt haar ‘verrader’

Donald Trump heeft maandagavond waarnemend minister van Justitie Sally Yates ontslagen, omdat zij weigerde mee te werken aan het inreisverbod voor moslims. Yates had haar ambtenaren de opdracht gegeven het verbod niet te verdedigen voor de rechter. In een officiële verklaring noemt Trump Yates een ‘verrader’.

Het ontslag van Yates volgt direct op een brief die zij maandag schreef aan de advocaten van het ministerie. Daarin schreef zij dat het de plicht van Justitie is te allen tijde te strijden voor rechtvaardigheid. Het door Trump ingestelde inreisverbod voor reizigers uit zeven moslimlanden is volgens Yates niet te verdedigen. ‘Noch ben ik ervan overtuigd dat het decreet wettig is,’ schreef ze.

Yates trad aan als minister na het aftreden van Barack Obama en daarmee diens minister van Justitie Loretta Lynch. In die hoedanigheid behoorde Yates nog wel tot de regering van Obama. De New York Times noemt het verzet van Yates tegen de moslimban symbolisch. Zij zou immers op korte termijn al worden vervangen door de beoogde minister van Justitie Jeff Sessions. Zijn aanstelling moet nog worden goedgekeurd. Sessions staat erom bekend fel tegenstander te zijn van immigratie.

Na het ontslag van Yates is openbaar aanklager Dana Boente aangesteld als tijdelijk minister. Boente heeft desgevraagd laten weten de moslimban wél te zullen handhaven.

Beeld: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (33)