Laatste update 10:38
76

Trump op oorlogspad: twee belangrijke getuigen in impeachment-onderzoek ontslagen

Twee belangrijke getuigen in het impeachment-onderzoek naar Donald Trump zijn vrijdag ontslagen. Nadat bekend werd dat luitenant-kolonel Alexander Vindman moest vertrekken, werd al snel duidelijk dat ook Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie, zijn baan kwijt is.

Luitenant-kolonel Alexander Vindman is een Amerikaanse veiligheidsexpert en specialist in buitenlandse aangelegenheden. Als directeur Europese zaken maakt hij deel uit van de Nationale Veiligheidsraad.

Vindman verklaarde in zijn getuigenis dat hij zijn ‘oren niet kon geloven’ toen hij het gesprek tussen Trump en Zelensky beluisterde. “Hij kreeg het verzoek te vertrekken omdat hij de waarheid sprak”, zei zijn advocaat David Pressman. Vindman heeft één keer in het openbaar moeten spreken over het telefoongesprek, omdat hij werd gedagvaard door het Huis van Afgevaardigden.

Ook de ambassadeur van de Europese Unie Gordon Sondland, die eveneens getuigde in het afzettingsonderzoek van de president, is ontslagen. Sondland meldde in een verklaring hij per direct op straat staat. “Ik wil de president bedanken voor de kans die hij mij heeft gegeven”, aldus Sondland.

Naast de twee belangrijke getuigen moet ook de tweelingbroer van Alexander Vindman, Yevgeny Vindman, vertrekken. Als jurist was hij verbonden aan de belangrijke adviesraad van het Witte Huis. Hij was echter geen getuige in de afzettingszaak.

Senator Chuck Schumer tweette een brief die hij in december ontving van het Pentagon. Daarin werd hij verzekerd dat patriotten en klokkenluiders zoals Vindman worden beschermd.

In het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky, vroeg Trump aan de Oekraïense president een onderzoek in te stellen naar Joe Biden. Trump wilde 400 miljoen dollar (zo’n 362 miljoen euro) aan militaire steun voor Oekraïne bevriezen, totdat Oekraïne zou instemmen met een strafrechtelijk onderzoek naar Biden. Trump werd later aangeklaagd wegens machtsmisbruik. De Senaat sprak de president deze week vrij.

Nu de Amerikaanse president Donald Trump is vrijgesproken, openen Republikeinen in de Senaat de jacht op de zoon van Joe Biden. Bij het ministerie van Financiën is er gevoelige financiële informatie opgevraagd over Hunter Biden. Dat is hetzelfde ministerie dat de belastingaangifte van president Trump eerder niet wilde vrijgeven.

Volgens Trump heeft Joe Biden toen hij nog vicepresident was onder Barack Obama, zijn invloed gebruikt om zijn zoon te bevoordelen. Hunter Biden was lid van de raad van bestuur van het Oekraïense energiebedrijf Burisma, terwijl zijn vader betrokken was bij het buitenlands beleid van de VS in Oost-Europa. Trump beweert dat Biden ook een Oekraïense aanklager liet ontslaan, die onderzoek deed naar het energiebedrijf. Biden ontkent alle beschuldigingen en de beweringen zijn door diverse fact-checkers ontkracht. Ook is er nog geen enkel bewijs voor de beschuldigingen geleverd.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)