Laatste update 20:25
23

Trump opent aanval op ‘verrader’ Mitt Romney

Terwijl de Democraten senator Mitt Romney prijzen voor zijn daad en ‘morele moed’, zetten Trump en zijn achterban een meedogenloze aanval in op de senator uit Utah. Romney was de enige Republikein die woensdag voor de afzetting van Trump stemde. Zijn stem was vooral symbolisch en kon de onvermijdelijke vrijspraak van de Amerikaanse president niet tegenhouden.”Ongetwijfeld zullen Trump en zijn aanhangers mij nu persoonlijk aanvallen”, voorspelde Romney in de Senaat.

Trump zei tijdens het Nationale Gebedenontbijt op donderdagochtend dat hij niet houdt van “mensen die hun geloof gebruiken als rechtvaardiging voor het doen waarvan zij weten dat het verkeerd is.”Zijn opmerking is een verhulde aanval op Romney, die tijdens zijn toespraak Mormoonse overtuigingen citeerde en zijn stem voor afzetting aankondigde. “Ik heb een eed voor God afgelegd om onpartijdige gerechtigheid uit te oefenen”, verklaarde Romney. “Ik ben diep religieus. Mijn geloof staat centraal in wie ik ben. Trump is schuldig aan een verschrikkelijk misbruik van publiek vertrouwen.”

Woensdag tweette de president een parodievideo van Romney waarin hij democratisch ‘geheim bezit’ wordt genoemd. Met in gedachten het verlies van Romney tegenover Obama in de presidentsverkiezingen van 2012, tweette Trump donderdag dat als de “mislukte presidentiële kandidaat” dezelfde energie en woede had toegewijd aan het verslaan van een wankele Barack Obama, zoals hij “schijnheilig” tegen Trump doet, hij de verkiezing had kunnen winnen.”

Ook de oudste zoon van de president liet geen spaan van hem heel. Donald Trump Jr. tweette dat Romney “eeuwig bitter is en dat “hij nooit president zal zijn”, hij ging verder dat Romney “te zwak is om de Democraten te verslaan, dus sluit zich nu bij hen aan”. Volgens de presidentszoon is de senator nu officieel lid van het verzet en zou hij uit de Republikeinse Partij moeten worden gezet.

Senaat Majority Leader Mitch McConnell was ‘verrast en teleurgesteld’ over de stem van Romney. Hoewel Romney soms zeer kritisch was over het gedrag van de president, heeft hij een groot deel van Trumps agenda altijd ondersteund.

Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een senator ervoor stemt om een president van dezelfde partij te veroordelen in een proces van beschuldiging. Sommige van zijn Republikeinse collega’s, waaronder Susan Collins uit Maine, zeiden dat het gedrag van Trump met betrekking tot Oekraïne verkeerd was, maar verder was niemand van de Republikeinen bereid een dergelijk standpunt in te nemen.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (23)