Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump overtreft zichzelf: drie keer zoveel leugens in 2018

  •  
31-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
US-VOTE-TRUMP

© 2016-11-09 07:48:12 Republican presidential elect Donald Trump arrives with his family on stage to speak during election night at the New York Hilton Midtown in New York on November 9, 2016.

Hoewel de halve wereld in zijn ogen nepnieuws verspreid, is Donald Trump nog altijd kampioen in het verspreiden van leugens. Sinds zijn aantreden in 2016 houden factcheckers van The Washington Post bij hoeveel onwaarheden de Amerikaanse president verkondigt. Het was al veel en het loopt alleen maar sneller op, zo blijkt uit het afgelopen jaar.
In 2018 loog Trump gemiddeld vijftien keer dag. Vanaf het moment van zijn inauguratie telden de factcheckers liefst 7.600 verklaringen die deels of volledige leugens waren. In het jaar daarvoor, misschien moest hij op stoom komen, kwam Trump tot vijf leugens per dag. Een mogelijk verklaring is het feit dat hij zich steeds meer in het nauw gedreven voelt door het onderzoek naar een mogelijke relatie tussen zijn campagneteam gedurende de presidentscampagne en Rusland.
Een piek was te zien in de periode net voor de midterms, de tussentijdse verkiezingen. Binnen twee maanden verspreidde Trump 1.176 leugens. Hij kwam een maand voor de verkiezingen uit op een gemiddelde van 26,3 leugens per dag, oplopend tot 74 op de dag van de verkiezingen. Niet verrassend gingen de meeste leugens over de Democraten, immigratie en Rusland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.