66

Trump plaatst Iraanse Revolutionaire Garde op Amerikaanse terreurlijst

Donald Trump heeft de Iraanse Revolutionaire Garde op de Amerikaanse terreurlijst laten plaatsen. Dat maakte Trump maandag bekend nadat geruchten daarover dit weekend al rondzongen. Het is daarmee voor het eerst dat de Amerikanen de strijdmacht van een buitenlandse mogendheid als terreurorganisatie bestempelen. De beslissing leidt tot hevige kritiek, ook binnen Trumps eigen regering.

De Revolutionaire Garde is een eliteonderdeel van het Iraanse leger en valt direct onder gezag van geestelijk leider ayatollah Khamenei. De garde is ook buiten de eigen landsgrenzen actief, onder meer door het trainen van sjiitische milities in landen als Syrië en Irak. Daarnaast drukt de garde een grote stempel op de Iraanse economie door steeds meer grote bedrijven in handen te krijgen.

Door de garde op de terreurlijst te plaatsen, lopen bedrijven en personen die zaken met hen doen grote kans op vervolging door de Verenigde Staten. Vorig jaar zegde Trump al het internationale akkoord met Iran dat in 2015 gesloten werd op. Volgens Trump schond Iran de voorwaarden van het akkoord, ondanks dat internationale waarnemers zeiden dat dit geenszins het geval was.

Hoewel al enkele jaren gesproken wordt over het op de terreurlijst plaatsen van de garde, waarschuwen critici ervoor dat de maatregel tot verdere destabilisatie van de regio kan leiden en gevaar kan opleveren voor de Amerikaanse aanwezigheid aldaar. De Iraanse overheid heeft inmiddels laten weten de nieuwe Amerikaanse sancties niet over zijn kant te laten gaan en het Amerikaanse leger op dezelfde terreurlijst te plaatsen als IS.

Bronnen: NY Times, NRC / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (66)