Laatste update 29 september 2017, 12:02
22

Trump laat Puerto Ricanen toch niet betalen voor hun eigen evacuatie

Rectificatie:

The Hill, de Amerikaanse politieke nieuwssite waar onderstaand bericht op gebaseerd is, meldt nu dat anders dan eerder bericht het in rekening brengen van transportkosten toch niet geldt voor Amerikanen die vanaf Puerto Rico geëvacueerd worden. Puerto Rico is Amerikaanse grondgebied en valt daarom niet onder de evacuatie-regels voor het buitenland. Trump heeft donderdag ook de beperkingen opgeheven voor de hulpverlening aan de bewoners van Puerto Rico. Buitenlandse schepen en non-profit organisaties mogen nu ook hulp afleveren op het eiland.

Eerder

De regering van Trump laat de inwoners van Puerto Rico, die nog altijd met minimale hulp vastzitten in een door een orkaan verwoest gebied, zelf betalen voor hun evacuatie. Voordat ze op het vliegtuig mogen, moeten ze een document ondertekenen waarin ze beloven hun transportkosten volledig terug te betalen. Hun paspoorten worden gebruikt als onderpand.

De Puerto Ricanen, die burgers van de Verenigde Staten zijn, moeten de prijs van een commercieel economy class vliegticket betalen om humanitaire hulp te krijgen van hun eigen president. Totdat ze betaald hebben, worden er restricties gelegd op de paspoorten van de slachtoffers van de ramp.

Het terugbetalen van het geld van hun redding, is echter ook nog een probleem. De leningen zijn namelijk uitbesteed aan een private organisatie genaamd de Comptroller and Global Financial Services office in Charleston, South Carolina. Maar op hun werbsite staat dat leningen op het moment helemaal niet terugbetaald kunnen worden vanwege ‘lopende noodsituaties in de regio’.

Dit nieuws komt naar buiten terwijl de kritiek op de regering van Trump aanzwelt wegens de lakse wijze waarop met de ramp om wordt gegaan. Grote gedeeltes van Puerto Rico, dat onderdeel uitmaakt van de Verenigde Staten, zijn zwaar getroffen door Orkaan Maria en de 3.4 miljoen inwoners zitten vast zonder drinkwater of elektriciteit. Mobiel telefoonverkeer is amper mogelijk omdat naast veel huizen, ook veel zendmasten beschadigd zijn.

The Hill: Trump administration requiring Puerto Rico evacuees to pay transportation costs

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (22)