21

Trump reageert met bommenwerpers en Tweets op raketproeven Noord-Korea

In reactie op de raketproef die Noord-Korea vrijdag uitvoerde, zijn zaterdag twee Amerikaanse bommenwerpers over het Koreaanse schiereiland gevlogen. Dat meldde de Amerikaanse luchtmacht op zondag.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hielden de Verenigde Staten ook al een gezamenlijke militaire oefening met Zuid-Korea aan de oostkust van het schiereiland. De landen schoten enkele raketten af langs de oostkust van Zuid-Korea. Ze gebruikten types die zo’n 300 kilometer kunnen afleggen.

Daarnaast heeft President Trump zondagochtend via Twitter laten weten ‘zeer teleurgesteld’ te zijn in de houding van China ten opzichte van de recente raketproeven van Noord-Korea. Volgens de president kan China het probleem met Noord-Korea ‘makkelijk oplossen’, maar doen ze ‘niets voor ons, behalve praten’.

Vrijdag lanceerde Noord-Korea voor de tweede keer deze maand een intercontinentale ballistische raket (ICBM). Het projectiel bereikte volgens het Zuid-Koreaanse leger een hoogte van 3.700 kilometer en legde een afstand af van 1000 kilometer. Na 45 minuten belande het in zee ten westen van Japan.

Op 4 juli hield het Noord-Koreaanse leger ook een raketproef met een intercontinentale ballistische raket. Na die proef gingen experts ervan uit dat de staat Alaska binnen het bereik van de Noord-Koreaanse raketten ligt. De raket van afgelopen week zou volgens sommige analisten een bereik hebben van 10.000 kilometer. Dit betekent dat niet alleen Alaska, maar ook andere delen van de Verenigde Staten geraakt kunnen worden.

Bron: ANP, NOS, Trouw

Geef een reactie

Laatste reacties (21)