128

Trump roept een noodtoestand uit om grensmuur te bouwen

Om een omstreden muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico te kunnen bouwen roept de Amerikaanse president Donald Trump een nationale noodtoestand uit. Door deze stap kan Trump zonder instemming van het Congres de muur bouwen omdat er dan, in de ogen van Trump, een noodsituatie moet worden opgelost. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft dit bevestigd.

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Democratisch leider, heeft al laten weten dat haar partij eventueel juridische stappen zal ondernemen als Trump zijn voornemen doorzet: “Er is geen noodgeval bij de grens.” Zowel Democraten als Republikeinen zullen het uitroepen van een noodtoestand niet tolereren, luidt haar waarschuwing.

Naast het ondertekenen van een document waardoor Trump zijn zo fel begeerde muur kan bouwen, zal hij zijn fiat geven aan een financieel plan om een nieuwe gedeeltelijke sluiting van de overheid te voorkomen. Zowel Republikeinen als Democraten vinden een noodtoestand een erg zwaar middel. Pelosi: “Er is geen noodtoestand bij de grens. Het is een humanitaire uitdaging voor ons.” Trump, die tijdens de verkiezingscampagne beloofde Mexico te laten betalen voor een muur, laat nu de Amerikaanse belastingbetaler opdraaien voor zijn wens. In enkele tweets maakt Pelosi gehakt van Trumps besluit:

Cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (128)