Laatste update 22:17
50

Trump rukt kinderen asielzoekers weg bij hun ouders

De plannen van Trump om kinderen van asielzoekers van hun ouders te scheiden zijn in werking getreden. Honderden kinderen, zelfs baby’s van amper een jaar oud, worden uit de armen van hun ouders getrokken door overheidsdienaren om vervolgens in detentiecentra vast te worden gezet, terwijl hun ouders geen idee hebben waar hun kinderen zijn of wanneer zij hen ooit weer zullen zien. Of zoals de Chief of Staff van het Witte Huis vorige week in een interview al aankondigde:

Voor de kinderen zal worden gezorgd. Pleegzorg of zoiets.

Dat ‘of zoiets’ bestaat uit noodopvang op militaire bases of detentiecentra, die niet ingericht zijn op langdurig verblijf en al helemaal niet op dat van jonge kinderen. Volgens een recent rapport van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU is de toestand in de detentiecentra mensonterend en vallen kinderen er ten prooi aan misbruik en mishandeling door bewakers en douanepersoneel. Het alternatief, pleegzorg, is ook een potentiële ramp. Vorige maand werd bekend dat de federale organisatie die verantwoordelijk is voor plaatsing van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) – en die nu ook de plaatsing verzorgt van de kinderen die bij hun ouders zijn weggerukt – 1500 kinderen die bij ‘sponsoren’ werden geplaatst kwijt is. In enkele gevallen werden kinderen zelfs willens en wetens aan mensenhandelaren overgeleverd.

Hoewel de problemen bij de opvang van kinderen niet nieuw zijn, is het beleid om ook kinderen die met hun ouders het land binnenkomen hieraan bloot te stellen dat absoluut wel. De wet maakt het mogelijk om in extreme omstandigheden kinderen en ouders te scheiden, maar doelt daarbij duidelijk op gevallen waarbij ouders een gevaar voor hun kinderen zouden zijn. Niet als ‘straf’ voor een poging om de VS binnen te komen. Het beleid, dat een afschrikwekkend effect moet uitoefenen op potentiële migranten, wordt volgens het Witte Huis alleen toegepast op mensen die illegaal de grens over proberen te steken, maar in de praktijk blijken ook mensen die zich netjes met een asielverzoek bij de autoriteiten melden hulpeloos moeten toezien hoe hun kinderen naar onbekende bestemmingen verdwijnen. De golf van kritiek die hierop losbarstte heeft Trump echter geenszins van mening doen veranderen. Nadat hij eerder immigranten al ‘beesten‘ noemde meldt the Washington Post dat hij ook kinderen (in dit geval ama’s, red) wantrouwt:

Ze zien er zo onschuldig uit. Ze zijn niet onschuldig.

Cc-foto: [Bastian.] een jongetje houdt zijn vader stevig vast

Geef een reactie

Laatste reacties (50)