Laatste update 11:28
99

Trump ruziet met Australië

De Amerikaanse president Donald Trump is in hoog tempo de banden die de Westerse wereld onderling onderhoudt aan het ontmantelen. Zaterdag heeft hij telefonisch de conservatieve premier van Australië – een van Amerika’s trouwste bondgenoten – uitgefoeterd. Na 25 minuten beëindigde hij het telefonisch onderhoud waar een uur voor was ingeruimd. Dat heeft de Washington Post onthuld. Vervolgens ging Trump zoals gewoonlijk op Twitter te keer.

Volgens bronnen schepte Trump tegenover premier Malcolm Turnbull op over zijn verkiezingswinst en werd toen boos over een overeenkomst die de VS onder Obama heeft gesloten met Australië. Volgens dat akkoord mogen 1250 vluchtelingen die door Australië zijn verbannen naar afgelegen eilanden en daar gevangen worden gehouden, overkomen naar de Verenigde Staten mits ze door de veiligheidsdiensten zijn gescreend. Trump wil van af van die overeenkomst.

Na het gesprek verklaarden Amerikaanse diplomaten in Australië dat de overeenkomst nog steeds stand hield maar woensdag twitterde Trump dat hij het ‘domme akkoord’ gaat ‘bestuderen’. Hij zou vrezen dat uitvoeren van het akkoord ‘politieke zelfmoord’ is.

Steeds duidelijker wordt dat Trump ook tegen bondgenoten dezelfde agressieve, onbehouwen toon aanslaat die hij eerder gebruikte tegen opponenten en de media. Hij zou Turnbull toegevoegd hebben dat hij zaterdag met vier andere wereldleiders had gesproken, waaronder Vladimir Poetin, “maar dit is veruit het slechtste gesprek”.

Volgens bronnen gedraagt Trump zich ook zo bot in andere gesprekken, onder andere met Mexico. Zijn stijl van leiding geven is gelijk aan hoe hij zich gedraagt als vastgoedondernemer en reality tv-presentator. Dat is in strijd met de berichten die het Witte Huis zelf verspreidt over zijn omgang met andere regeringsleiders. Over het gesprek met Australië werd bijvoorbeeld gesteld dat in het gesprek “de nauwe en sterke banden tussen beide landen” werden benadrukt, “die cruciaal zijn voor de vrede, stabiliteit en welvaart in de Aziatisch-Pacifische regio en wereldwijd”.

Persbureau Reuters onthult ondertussen dat de eerste militaire operatie waar Trump opdracht toe heeft gegeven, faliekant is mislukt omdat de president weigerde om de actie te baseren op voldoende inlichtingenrapportages, noch wilde wachten op aanvullende militaire ondersteuning. Het SEAL team, een elite korps, dat een aanval opende op een Al Qaida kamp in Jemen, stuitte daardoor op een overmacht van islamistisch extremisten, sluipschutters en landmijnen. Een Amerikaanse militair kwam bij de actie om het leven. Volgens hulpverleners ter plekke zijn er dertig mensen gedood tijdens de mislukte aanval, waaronder vrouwen en kinderen. Het Pentagon geeft toe dat er ‘waarschijnlijk’ onschuldige burgers zijn gedood.

Update 11.30
Volgens Sky News zou Donald Trump hebben geschreeuwd tegen Turnbull en na 25 minuten de hoorn op de haak hebben gegooid.

cc-foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Geef een reactie

Laatste reacties (99)