Laatste update 19:27
66

Trump: Samen met Saoedi-Arabië strijden tegen extremisten

Donald Trump lijkt alleen in Assad en Iran extremisme te zien. Dat blijkt wel uit de speech die hij zondag heeft gegeven in nota bene Saoedi-Arabië. In zijn speech roept Trump Arabische landen op om samen te werken om extremisme tegen te gaan. Hij noemde extremisme onder meer ‘een tragedie van epische proporties’ en zei dat het een strijd is tussen ‘barbaarse criminelen die het menselijk leven willen uitroeien en beschaafde mensen van alle religies die het juist willen beschermen’.

Saillant in deze is dat de wetgeving in Saoedi-Arabië zeer strikt is. Als je het over extremisme wil hebben, dan hoef je in Saoedi-Arabië alleen maar om je heen te kijken. In het land staat op afvalligheid de doodstraf. Wie kritiek heeft op het fundamentalistische (lees: extremistische) wahabisme, loopt het risico van cel- en/of lijfstraffen. Denk bijvoorbeeld aan de Saoedische blogger Raïf Badawi, die du moment een celstraf uitzit voor het opzetten van een website waarin hij de hardliners van het wahabisme bekritiseerde. Hij heeft straf gekregen van 10 jaar gevangenis, 1000 slagen en hij moet één miljoen Saoedische riyal betalen.

In zijn toespraak zegt Trump ook dat IS tegengewerkt moet worden door ervoor te zorgen dat de terroristen geen olie meer kunnen verkopen. Door ze financieel af te knijpen, kan IS de kop ingedrukt worden, zo gelooft Trump. Volgens Trump is het Iran dat verantwoordelijk is voor de instabiliteit in de regio, doordat het land terroristische groeperingen zou bewapenen, trainen en financieren.

Uit onderzoek van de Amerikanen is eerder echter gebleken dat het juist Saoedi-Arabië en Qatar zijn die IS financieel steunen. In een memo van de US State Deparment van 17 augustus 2014 staat nota bene:

We moeten onze diplomatieke en onze meer traditionele geheime diensten methodes gebruiken om druk op de regeringen van Qatar en Saoedi-Arabië uit te oefenen, die clandestiene financiële en logistieke steun verlenen aan ISIS en andere radicale groepen in de regio.

Geef een reactie

Laatste reacties (66)