Laatste update 22:09
99

Trump geeft toe dat hij staatsgeheimen heeft gedeeld met Russen

De Amerikaanse president Trump deelde vorige week, tijdens de bijeenkomst met de Russische ambassadeur en minister van Buitenlandse Zaken, extreem gevoelige en geheime informatie. Dat meldt de Washington Post. Hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen menen dat de onthullingen van Trump een cruciale bron van informatie over IS in gevaar heeft gebracht.

De geclassificeerde informatie die de president deelde was zo gevoelig dat de details niet gedeeld werden met bondgenoten en zelfs binnen de Amerikaanse overheid maar zeer beperkt. De informatie was afkomstig van een partnerland van de Verenigde Staten, die de VS geen toestemming had gegeven om de informatie met Rusland te delen.

Opscheppen
Tijdens de bijeenkomst met de Russen kon Trump het niet laten om te pochen over zijn geweldige kennis over het onderwerp. ‘Ik krijg fantastische info. Ik heb mensen die me iedere dag op de hoogte brengen van fantastische info,’ zei de president volgens een overheidsmedewerker die kennis had van de vergadering.

De beslissing van Trump om over zijn kennis van geclassificeerde informatie op te scheppen zette de gehele operatie op het spel. Na de bijeenkomst met de Russen moesten ambtenaren van het Witte Huis, de CIA en de NSA samenwerken om de schade te beperken.

Trump ging maar door en besprak verschillende aspecten van de dreiging van IS, die de Verenigde Staten nergens anders te weten hadden kunnen komen dan via deze geheime partner. Hij liet een aantal specifieke zaken onbenoemd, maar onthulde zonder enige schroom precies de regio en de stad waar de partner de dreiging had ontdekt en met de Verenigde Staten had gedeeld. Daardoor is te hoogstwaarschijnlijk te herleiden wie de bron was en het leven van de agent in gevaar gebracht.

Dergelijke informatie delen met andere landen is voor bijna iedereen die bij de Amerikaanse overheid werkt streng verboden. Maar als president heeft Trump de bevoegdheid om informatie eigenhandig te declassificeren.

Hij doet maar wat
Medewerkers van de Amerikaanse overheid hebben hun zorgen geuit over de manier waarop Trump omgaat met gevoelige informatie en zijn inzicht in de mogelijke gevolgen van zijn handelen. ‘Het is allemaal nogal shockerend’ zei een voormalige overheidsmedewerker, die nog steeds op goede voet is met huidige ambtenaren. ‘Trump lijkt ontzettend roekeloos en heeft geen enkele grip op de zaken die hij behandelt, helemaal als het aankomt op geclassificeerde informatie en de nationale veiligheid. En dit wordt allemaal vertroebeld vanwege het probleem met hem en Rusland’.

Trump is meerdere keren volledig ondoordacht van alle scripts en briefings afgeweken in zijn bijeenkomsten met buitenlandse notabelen. Ook gaat hij nogal laks om met de beveiliging van gevoelige informatie. ‘Hij lijkt gewoon de kamer in te komen, of de telefoon op te nemen, en maar wat te doen,’ zegt een van de oud-ambtenaren. ‘Begrijpt hij wel wat geclassificeerde informatie is en wat niet? Dat is waar ik me zorgen over maak.’

De CIA gaf geen commentaar en de NSA wilde niet reageren.

Het Witte Huis trachtte de berichtgeving te ontkennen. Nationaal Veiligheidsadviseur McMaster verklaarde dat het verhaal van de Washington Post helemaal niet was was en zei dat Trump op geen enkel moment bronnen of methodes heeft besproken met de Russen. Opmerkelijk is dat McMaster daarmee iets ontkent dat de Washington Post helemaal niet beweerd heeft. De krant had het over het onthullen van informatie, niet over bronnen of methodes. Volgens experts is de ontkenning van McMaster een zogeheten ‘ontkennende ontkenning’ waarmee vooral de eigen positie wordt vastgesteld zonder zelf onderdeel te worden van het schandaal.

Washington Post: Trump revealed highly classified information to Russian foreign minister and ambassador

Update 16 mei 14.30

Terwijl Rusland en het Witte Huis druk bezig waren om de gebeurtenissen zoals beschreven in de Washington Post in alle toonaarden te ontkennen, gooit Donald Trump doodleuk twee tweets de wereld in waarin hij toegeeft staatsgeheimen gedeeld te hebben met Rusland.

De Amerikaanse president, die geen enkele boodschap lijkt te hebben aan de tegenstrijdige informatie van zijn eigen medewerkers, zegt in de tweets inderdaad extreem gevoelige informatie gedeeld te hebben met de Russische ambassadeur en minister van Buitenlandse Zaken. Sterker nog, Trump vindt dat hij daar helemaal niets verkeerd mee heeft gedaan.

Twintig minuten voordat Trump deze tweets verstuurde ontkende een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken nog dat er geheime informatie gedeeld werd tijdens de bijeenkomst:

Ook zijn eigen adviseur op het gebied van binnenlandse veiligheid, H.R. McMaster, had nog maar net stellig ontkend dat de Amerikaanse president geheime informatie over militaire operaties onthuld had. Het verhaal, zoals opgeschreven door de Washington Post, zou volgens McMaster domweg niet waar zijn.

Dat was hij alleen even vergeten aan Trump te vertellen.

Update 22.00
The New York Times schrijft dat de gevoelige informatie die Donald Trump met de Russen heeft gedeeld afkomstig is van de Israël. Door het delen van de informatie – voornamelijk de locatie van de bron – zou Trump de veiligheid van die bron in gevaar hebben gebracht. Israël is één van de belangrijkste bondgenoten van de VS.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)