Laatste update 17:34
10

Trump schrapt visumregeling voor partners van LHBT-diplomaten

De regering van Trump weigert voortaan visumaanvragen van ongetrouwde partners van diplomaten en VN-personeel met hetzelfde geslacht. De partners die reeds in de VS zijn moeten voor het einde van het jaar een huwelijksakte overleggen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, anders worden ze uitgezet. Dat meldt Foreign Policy.  Aangezien slechts 12 procent van de lidstaten van de Verenigde Naties het homohuwelijk heeft ingevoerd, worden daarmee de LHBT-diplomaten van het grootste deel van de landen gediscrimineerd.

Het nieuwe beleid maakt een einde aan de regeling voor inwonende partners van diplomaten met hetzelfde geslacht die in 2009 door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton werd ingevoerd. Samantha Power, voormalig ambassadeur tot de Verenigde Naties, noemt het nieuwe beleid onnodig wreed en kleingeestig.

De rechtvaardiging voor dit plan is schaamteloos genoeg de legalisering van het homohuwelijk door het Amerikaanse hooggerechtshof in 2015. Omdat visumaanvragen voor partners van diplomaten met een heterorelatie doorgaans alleen worden toegekend aan getrouwde stellen, wordt het gelijkheidsbeginsel nu ingezet om LHBT-partners te weren.

Cc-foto: Ted Eytan

Geef een reactie

Laatste reacties (10)