Laatste update 23:34
356

Trump slaat wild om zich heen, gewelddadige fans bestormen Capitool

Opgehitst door Donald Trump, die vandaag weer wild om zich heen slaat, hebben zijn aanhangers het Capitool bestormd. Daar probeerde het Congres woensdag de verkiezingsoverwinning te bekrachtigen van Joe Biden, die vorig jaar 7 miljoen stemmen meer binnensleepte dan Trump.

Enkele demonstranten zijn erin geslaagd het Capitool binnen te dringen. Daarbij zijn schoten gevallen. Een vrouw is zwaargewond. Verscheidene agenten zijn bij de bestorming gewond geraakt. Een van hen is overgebracht naar het ziekenhuis.

De Senaat is haastig ontruimd. Vicepresident Mike Pence is halsoverkop in veiligheid gebracht. In Washington DC is inmiddels een avondklok afgekondigd. De Nationale Garde moet eraan te pas komen om de orde te herstellen.

De demonstranten die vier jaar lang van de president hebben gehoord dat de media de vijand zijn van het volk, vernielden de apparatuur van journalisten. Ze maakten een strop van een kabel.

Trump weigert het antidemocratische geweld van zijn achterban te veroordelen. Terwijl hij de bestorming op tv bekijkt, roept hij alleen via Twitter op om geen geweld te gebruiken.

In een toespraak herhaalde Trump woensdag de leugen dat de verkiezingen zijn ‘gestolen’. Hij riep zijn vice-president Mike Pence op daar een stokje voor te steken. Pence heeft al laten weten dat hij dat niet kan. Het is voor het eerst in vier jaar dat de vice-president Trump afvalt.

“Het is mijn weloverwogen oordeel dat mijn eed op de Grondwet mij ervan weerhoudt om het gezag op te eisen om te bepalen welke stemmen moeten worden geteld en welke niet”, aldus Pence in een schriftelijke verklaring.

Dat zint het radicale deel van de aanhang van Trump allerminst. ‘Verrader’, is een van de vriendelijkste kwalificaties die Pence ten deel valt op sociale media. Ondertussen belagen Trump-fanaten de agenten die het Capitool beschermen.

De politie heeft verscheidene gebouwen van het Capitool ontruimd vanwege de gewelddadige protesten. Journalisten die van het ene naar het andere gebouw van het Capitool willen gaan, krijgen het advies om gebruik te maken van de tunnels tussen de gebouwen. Volksvertegenwoordigers voelen zich niet veilig.

Geef een reactie

Laatste reacties (356)