Laatste update 18:31
77

Trump stapt uit Iran-deal, negeert bondgenoten

Tijdens een telefoongesprek met de Franse president Macron heeft de Amerikaanse president Trump laten weten dat de Verenigde Staten zich zal terugtrekken uit de Iran-deal. Dit meldt de New York Times. Volgens een bron van die krant worden alle sancties weer van kracht en komen er daarnaast nog extra maatregelen, als straf voor het feit dat Iran, volgens Trump, geen nieuwe concessies wil doen. Zo zou de beperking van zijn kernenergieproductie na 2030 voor Iran onbespreekbaar zijn.

Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland zeggen juist nog altijd achter de overeenkomst te staan. Eerder deed voormalig Israëlisch premier Ehud Barak hetzelfde. Ondanks het feit dat hij Iraniërs niet zijn vrienden rekent, benadrukt hij dat ze zich aan de afspraken hebben gehouden.

Ook EU-Hoge commissaris voor het buitenlandbeleid Mogherini zegt geen reden te zien de huidige overeenkomst niet na te komen. Volgens het Internationaal Atoomagentschap is al tien keer vastgesteld dat Iran aan alle verplichtingen voldoet. Dit is dan ook een overeenkomst die is gebaseerd op feiten, niet op vertrouwen, liet Mogherini weten. Die uitspraak lijkt een steek onder water naar Trump en de Israëlische premier Netanyahu, die eerder zeiden Iran niet te vertrouwen.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (77)