Laatste update 13:46
64

Trump start task force die genaturaliseerde Amerikanen wil deporteren

Terwijl er nog steeds weinig hoop op hereniging gloort voor de ouders en kinderen die van elkaar gescheiden werden door medewerkers van de Amerikaanse Immigratie en Douane Handhavingsdienst (ICE), en die als beesten worden behandeld en in kooien vastgezet, wordt de volgende maatregel bedoeld om immigranten bang te maken al aangekondigd. De USCIS, een instantie vergelijkbaar met onze IND, heeft een task force opgericht om ‘slechte’ gevallen van naturalisatie op te sporen. Naturalisatie is het proces dat immigranten met een verblijfsvergunning na vijf jaar goed gedrag kunnen doorlopen waarna ze het Amerikaans staatsburgerschap verkrijgen.

Deportatie
De task force gaat tientallen juristen en ander personeel rekruteren die burgers moeten opsporen die volgens hen nooit genaturaliseerd hadden mogen worden. De task force gaat die mensen hun Amerikaans staatsburgerschap afnemen en hen deporteren. Dat heeft de directeur van het USCIS, L. Francis Cissna, aangekondigd. Dat de extreem zware maatregel, die normaal alleen wordt ingezet tegen bijvoorbeeld oorlogsmisdadigers die bij hun aanvraag logen over hun identiteit, nu het speerpunt wordt van een speciale task force doet mensenrechtenexperts vrezen dat ook anderen het doelwit zullen worden van de grenzeloze deportatiepolitiek van Trump. De maatregel lijkt, net als het scheiden van ouders en kinderen aan de grens, bedoeld om het xenofobische deel van zijn achterban te pleasen en (potentiële) immigranten angst aan te jagen.

Geldstromen
De New York Times meldt ondertussen dat een aantal van de bedrijven die grof geld verdienen met de explosieve groei van vreemdelingendetentie nauwe banden onderhouden met Trump. De omstreden minister van Onderwijs, Betsy de Vos, heeft een van de instanties voorzien van subsidie. Zijn minister van Defensie zat in het bestuur van een ander bedrijf. De stichting die geld inzamelde voor de inhuldiging van Trump ontving een half miljoen dollar van twee private gevangenissen waar immigranten worden vastgehouden.

Schoffering bondgenoten
De immigratiediensten die onder Trump explosief zijn gegroeid en steeds wreder werden in de tactieken waarmee immigranten opgepakt, vastgezet en uitgezet werden, lijken opnieuw een grens te hebben overschreden. Amerikaanse douanebeambten hebben in internationale wateren Canadese vissersboten aangehouden en ‘onderzocht’ op zoek naar immigranten. Buiten het feit dat de Amerikaanse douane niet bevoegd is om in internationale wateren te opereren, wordt het gebied waar de incidenten plaatsvonden van oudsher geclaimd door Canada. Na de introductie van omstreden importheffingen uit ‘veiligheidsoverwegingen‘ wordt bondgenoot Canada nu dus opnieuw geschoffeerd door Trump.

Militaire invasie
Buurland van het Koninkrijk der Nederlanden Venezuela blijkt vorig jaar ternauwernood te zijn ontsnapt aan een Amerikaanse invasie, dat meldt persdienst AP. Trump leek niet te begrijpen waarom de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet gewoon met geweld kon worden afgezet en bleef zijn adviseurs maar lastigvallen met ‘een militaire optie’ voor Venezuela. Trump bracht zijn plannen zelfs ter sprake bij de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, bevestigen twee hooggeplaatste medewerkers van Santos. In september probeerde hij het opnieuw achter de schermen van de Algemene Vergadering van de VN, tijdens een intiem diner met leiders van vier Latijns Amerikaanse bondgenoten, onder wie ook Santos.

Vrijheidsbeeld
Een Amerikaanse vrouw heeft gisteren het Vrijheidsbeeld beklommen in protest tegen het immigratiebeleid van Trump. Ze weigerde naar beneden te komen totdat ‘alle kinderen met hun ouders herenigd zijn’, maar werd uiteindelijk door de politie aangehouden.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)