Laatste update 25 januari 2020, 10:55
198

Trump steunt anti-abortusactivisten tijdens ‘March for Life’

De jaarlijkse ‘March for Life’ in Washington en andere Ameri­kaanse staten belooft opnieuw een grote happening te worden. Donald Trump is de eerste Amerikaanse president die het jaarlijkse anti-abortus evenement zal bijwonen.

Duizenden demonstranten uit het hele land komen op vrijdag samen voor het anti-abortusevenement, dat in het leven werd geroepen nadat in 1973 het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde dat abortus is toegestaan. Sindsdien zetten anti-abortusactivisten en conservatieve politici zich in om dit besluit terug te draaien.

In de aanloop naar het presidentiële campagneseizoen voor 2020 blijft abortus een van de meest controversiële vraagstukken in de Verenigde Staten. Tegenstanders citeren religieuze overtuigingen om abortus immoreel te verklaren, terwijl activisten voor abortusrechten zeggen dat de procedure wordt beschermd door een grondwettelijke garantie, die vrouwen controle geeft over hun eigen lichaam en toekomst.

Ongeveer 58% van de Amerikaanse volwassenen zegt dat abortus in de meeste of alle gevallen legaal moet zijn, volgens een enquête van Reuters/Ipsos. Van de vijftig staten in de VS hebben er zes slechts één abortuskliniek.

In een poging alle klinieken te sluiten, passen staten regels toe die onnodig zijn voor de veiligheid van patiënten, maar wel de toegang tot abortus beperken. Bijvoorbeeld regels die de breedte van gangen in abortusklinieken bepalen, de grootte van de parkeerplaatsen of de afstand tot een school. Vorig jaar zijn er 304 wetsvoorstellen ingediend die het krijgen van een abortus bemoeilijken. Bijvoorbeeld door gebruikelijke abortusprocedures te verbieden of om toestemming van de ouders te eisen bij tieners.

Trump noemt zichzelf ‘Pro-Life’ en is tegen abortuspleging. In bepaalde situaties vindt hij echter nog steeds dat er een uitzondering gemaakt mag worden. Zoals bij zwangerschappen door verkrachting, incest of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.
Het is nog maar de vraag of Trump werkelijk zo’n fel tegenstander is, of dit standpunt in heeft genomen om de christelijke kiezer voor zich te winnen. In een oud interview met NBC uit 1999 verklaarde hij ‘Pro-Choice’ te zijn en zei dat hij het nooit zou verbieden.

Verschillende Amerikaanse staten hebben inmiddels beperkingen op abortussen gelegd. Zo heeft Alabama een geheel verbod op abortus, behalve wanneer de moeder in levensgevaar verkeert. In Missouri is het plegen van abortus vanaf acht weken zwangerschap verboden.

cc-foto: Elvert Barnes

Geef een reactie

Laatste reacties (198)