34

Trump steunt tijdelijke noodoplossing voor shutdown

De Amerikaanse president Donald Trump zal een tijdelijk noodverband voor de al 35 dagen durende shutdown van de overheid steunen. Het gaat inmiddels om de langste gedeeltelijke sluiting van de overheid uit Amerikaanse geschiedenis. Door een tijdelijke financieringswet te ondertekenen gaan overheidsinstellingen weer open en kunnen zo’n 800.000 ambtenaren weer aan het werk. De noodoplossing gaat drie weken duren om de partijen tijd te geven verder te praten over de door Trump vurig gewenste muur op de grens met Mexico.

Eerder vandaag werden honderden vluchten vanaf vliegvelden in New York, New Jersey en Philadelphia geannuleerd wegen gebrek aan personeel. Nu zelfs de luchtvaart wordt geraakt door de gedeeltelijke sluiting van de overheid, wordt de druk op Trump om met een oplossing te komen erg groot in de komende weken. Eerder al hielden musea, nationale parken en federale instellingen haar deuren gesloten. Ook sommige delen van de politie legden het werk gedwongen neer of opereerden met vertraging. 800.000 ambtenaren krijgen sinds het begin van de shutdown niet betaald. Als er geen akkoord komt voor 15 februari aanstaande, zal een nieuwe shutdown ingaan.

De aankondiging van een tijdelijk einde van de shutdown kent een opmerkelijke timing. Eerder vandaag werd immers Roger Stone gearresteerd. Stone, een van de belangrijkste adviseurs van Trump tijdens de presidentscampagne, heeft zeven aanklachten tegen zich lopen, waaronder het afleggen van een valse verklaring, het belemmeren van de rechtsgang en het beïnvloeden van een getuige.

Cc-foto: John Sonderman

Geef een reactie

Laatste reacties (34)