Laatste update 15:58
84

Trump stuurt vliegdekschip richting Noord-Korea

Trump heeft een vliegdekschip gestuurd naar de zee bij Noord-Korea. De VS doen dit als reactie op de laatste raketlancering van het land. Er zijn groeiende zorgen over het wapenarsenaal van Noord-Korea, met name naar aanleiding van een reeks raketproeven, en de doorontwikkeling van kernwapens, in strijd met internationale regels.

“We hebben het idee dat onze versterkte aanwezigheid daar nodig is”, aldus een anonieme bron binnen de Amerikaanse regering. Die verwees daarbij naar “Noord-Koreaanse provocaties”.

Het vliegdekschip de USS Carl Vinson heeft zestig vliegtuigen aan boord en word bemand door 5000 personeelsleden. Met het vliegdekschip reizen zeker drie andere marinevaartuigen mee. Die hebben antiraketsystemen aan boord waarmee ze door Noord-Korea gelanceerde projectielen uit de lucht zouden kunnen schieten.

Dit bericht komt kort nadat de Chinese president Xi Jinping op bezoek was bij Donald Trump. De relatie tussen beide landen en Noord-Korea was toen een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek. Na het bezoek waren beiden het eens over de ‘ernst van de bedreiging van het kernwapenprogramma van Noord-Korea’. Trump wilde toen dat China meer zijn best ging doen om Noord-Korea in toom te houden.

Volgens Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is het geduld van Trump op als het aankomt op Noord-Korea. Tillerson is van mening dat de diplomatieke aanpak van de afgelopen twintig jaar een mislukking is, en suggereerde toen dat er een aanval op Noord-Korea werd overwogen.

“Het beleid van strategisch geduld is voorbij. We onderzoeken een nieuwe reeks maatregelen op het gebied van veiligheid en diplomatie. Alle opties liggen op tafel” aldus Tillerson.

Update 15.43

China is het eens met de VS dat er ‘actie moet worden ondernomen met betrekking tot Noord-Korea’. Dat zegt Rex Tillerson in een interview met CBS’s Face the Nation dat op zondag uitgezonden zal worden. Volgens Tillerson hebben Trump en de Chinese president Xi Jinping ‘uitvoerige discussies gehad omtrent de gevaarlijke situatie in Noord-Korea’. President Xi zou begrijpen, en volgens Tillerson het er ook mee eens zijn, dat de situatie ‘geïntensiveerd’ is en dat een dusdanig niveau van dreiging is ontstaan, dat er actie zal moeten worden ondernomen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is er een ‘gedeelde mening zonder onenigheid over hoe gevaarlijk de situatie is geworden’ tussen China en de Verenigde Staten.

Gezien de regionale dreiging die Noord-Koreaanse raketproeven en nucleaire ambities stellen, zou China er volgens Tillerson niet in geloven dat de huidige omstandigheden bevorderlijk zijn om de discussie aan te gaan met de overheid in Pyongyang.

We hopen dat we samen kunnen werken met de Chinese overheid om de DPRK-top van gedachten te doen veranderen. En dan, op dat moment, zouden discussies weer nuttig kunnen zijn.

Commandant Dave Benham, woordvoerder van de US Pacific Command waar het konvooi met de USS Carl Vinson onderdeel van is, maakte het volgende, ongebruikelijk krachtige statement:

Citaat

President Trump is zaterdag ook in contact geweest met Hwang Kyo-Ahn, waarnemend president van Zuid Korea. Ze spraken toen over de raketaanval van de Verenigde Staten op Syrië, die door Noord-Korea werd getypeerd als een ‘ontoelaatbare daad van agressie’. Volgens het Witte Huis houden Zuid Korea en de VS nauw contact.

Foto: CC U.S. Pacific Fleet

The Guardian: Tillerson: China agrees on ‘action’ on North Korea as navy strike group sails

Geef een reactie

Laatste reacties (84)