65

Trump treft Tata Steel: 2600 banen op de tocht

De Volkskrant meldt dat bij Tata Steel een massa-ontslag dreigt. De Indiase moedermaatschappij wil in Europa 830 miljoen euro bezuinigen, de grootste fabriek op het continent staat in IJmuiden. Vakbonden spreken van 2500 banen die bedreigd worden. Er werken in IJmuiden 9000 mensen.

Het bedrijf kampt met een teruglopende vraag van de Duitse autoindustrie en wordt getroffen door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump is gestart. Tata wil de productie mede daarom overhevelen naar India.

De Volkskrant schrijft:

Het aandeel Tata Steel heeft dit jaar op de beurs in Mumbai eenderde van zijn waarde verloren, vanwege de verslechtering van de internationale staalmarkt. Het bedrijf in IJmuiden is volgens de vakbonden nog winstgevend. De FNV onderkent de productieproblemen, maar geeft daar het management de schuld van. ‘Dat heeft te maken met bezuinigingen op onderhoud, de hoge mate van bureaucratie en slecht personeelsbeleid’, aldus De Vries. Voor de rest zou het gaan om een tijdelijke dip, voortkomend uit de gevoeligheid voor de conjunctuur. De FNV zal zich op alle mogelijke manieren verzetten tegen verplaatsen van werk naar India. Tata Steel in IJmuiden kent nog een hoge organisatiegraad als het gaat om bij de vakbond aangesloten werknemers.

cc-foto: Rab Lawrence

Geef een reactie

Laatste reacties (65)