Laatste update 09:51
33

Donald Trump en Kim-Jong Un nog steeds op oorlogspad, China komt tussenbeide

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Un provoceerden de afgelopen week ongekend hard heen en weer. Beiden dreigden met een totale oorlog, tot groot ongeloof van de rest van de wereld. Waar zijn de twee in vredesnaam mee bezig? Hoe serieus zijn de dreigementen? Niemand die het weet, maar beide figuren zijn lijken er gek genoeg voor.

De Chinese president Xi Jinping besloot uiteindelijk te interrumperen: hij heeft Donald Trump in een telefoongesprek opgeroepen te stoppen met de provocaties. China had eerder al opgeroepen tot kalmte, maar daar leek Trump zich helemaal niets van aan te trekken. Integendeel zelfs. Zo liet hij via zijn favoriete kanaal Twitter vrijdag nog weten:

Sinds 2003 beschikt Noord-Korea over nucleaire wapens. Zowel de Verenigde Staten als China willen dat Noord-Korea stopt met de ontwikkeling daarvan. In 2016 voegde Noord-Korea nog eens een waterstofbom toe aan het arsenaal; dat is het krachtigste wapen ooit uitgevonden. In 2017 voerde Noord-Korea een reeks testen uit met langeafstandsraketten, waaronder op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag, 4 juli. De Hwasong-14 raket die op die dag werd afgevuurd zou verder dan 10.000 kilometer kunnen vliegen, waarmee het in feite steden als Los Angeles en Chicago zou kunnen treffen.

Na de rakettesten van Noord-Korea hebben de Verenigde Naties sancties getroffen tegen het land, zo is de verwachting dat het land 1 miljard dollar zal mislopen door dwangmaatregelen. Het gevolg: Kim-Jong Un dreigt met ‘duizendmaal wraak’ tegen de Verenigde Staten.

In de meest recente polls verliest Donald Trump overigens aan populariteit. In het verleden heeft hij president Barack Obama geadviseerd hoe hij – nadat hij het minder goed deed in de polls – weer populair kon worden. Het is hopen dat dit geen voorbode is.

cc-foto: Duncan C

Geef een reactie

Laatste reacties (33)