Laatste update 11:37
69

Trump valt opnieuw ernstig bedreigde Democratische gouverneur aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdagavond opnieuw Democratisch gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer aangevallen. Hij deed dat tijdens een campagnebijeenkomst in die staat. Eerder deze maand wist de politie nog een geplande ontvoering van Whitmer door een extreemrechtse pro-Trump militie te voorkomen.

Tijdens de bijeenkomst riep Trump zijn aanhangers op de gouverneur ervan te overtuigen de lockdown op te heffen. Die is ingesteld wegens een fikse stijging van het aantal coronabesmettingen. In totaal zijn in de staat ruim 159.000 besmettingen vastgesteld en zijn er meer dan 7.300 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Michigan is daarnaast een belangrijke staat om te winnen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgende maand en dus doet Trump er alles aan om er stemmen te winnen.

Trump haalde ook de verijdelde ontvoeringspoging van Whitmer aan. Daarover zei hij: “Ik geloof dat ze zei dat ze bedreigd werd.” Na gejoel van zijn aanhang voegde hij eraan toe: “En daar gaf ze mij de schuld van.” Trump uitte ook kritiek op de pogingen van Whitmer om het virus te bestrijden en eiste onder meer dat ze de scholen zou openen. Nadat het publiek “sluit haar op” begon te roepen, wat Trumps aanhang vier jaar geleden ook over Hillary Clinton roep, antwoorde Trump: “Sluit ze allemaal op”.

Whitmer zelf heeft gereageerd op de aanval van Trump. Ze zei: “Dit is exact de retoriek die het leven van mij, mijn familie en van andere overheidsfunctionarissen in gevaar heeft gebracht, terwijl we de levens van onze mede Amerikanen proberen te redden. Het moet stoppen.”

Ook Whitmers hoofd digitale zaken Tori Saylor reageerde. Zij schreef: “Ik zie alles dat over en tegen haar wordt gezegd online. Elke keer dat de president dit doet, escaleert het geweld tegen haar op sociale media direct. Dit moet stoppen. Het moet.”

Trump heeft al sinds het begin van de corona-uitbraak de Democratische Whitmer in het vizier. Terwijl hijzelf het coronavirus en het gevaar ervan nog publiekelijk ontkende, nam zij maatregelen om het virus in te dammen. Aanhoudende aanvallen van Trump leidden er in april van dit jaar toe dat gewapende milities het parlementsgebouw binnendrongen om van Whitmer te eisen dat ze een einde maakte aan de lockdown.

Bron: VRT /  cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (69)