176

Donald Trump vecht zich door presidentieel debat, verliest toch

Donald Trump toonde zich in het tweede presidentiële debat wederom de personificatie van een heel trollenleger. Nadat The Washington Post vrijdag een video publiceerde waarin Trump bijzonder seksistische uitlatingen deed – ‘ik grijp vrouwen bij de poes’ – was de spanning bij aanvang van het debat om te snijden. Zou Trump nu wat indammen, of toch niet? Gezien de persconferentie die Trump kort voor het debat gaf, met aan zijn zijde drie vrouwen die oud-president Bill Clinton ervan beschuldigen hen te hebben misbruikt, leek van indammen geen sprake.

Trump en Clinton weigerden elkaar bij aanvang van het debat in St. Louis de hand te schudden, waarmee ze de ijskoude kloof bevestigden en de sfeer voor de rest van het debat werd gezet.

Na de door The Washington Post gepubliceerde video heeft een aantal Republikeinse prominenten, dat zich tot voor kort nog niet had uitgesproken over Trump, zich afgekeerd van de Republikeinse presidentskandidaat. Door milder te zijn, had Trump de Republikeinse gelederen wellicht weer wat kunnen laten sluiten, maar de presidentskandidaat besloot het tegenovergestelde en ging er met een gestrekt been in. Tot groot plezier van zijn achterban.

Zo verwijt hij Hillary Clinton 30 jaar lang niets te hebben gedaan, dan praten. “Met haar is het allemaal gebabbel, maar geen actie”, zei hij. Het gevolg: een open doel voor Clinton om een opsomming te geven van een hele reeks wet- en beleidswijzigingen die haar naam dragen.

Trump opende ook de persoonlijk aanval op Clinton. Ter verdediging van zijn eigen seksisme wees hij op haar echtgenoot, Bill Clinton. De voormalige president van de Verenigde Staten zou volgens Trump talloze vrouwen seksueel hebben misbruikt en Clinton zou hen op haar beurt hebben geïntimideerd. “Bij mij zijn het woorden, bij hem zijn het daden”, zei Trump. In reactie op de nooit bewezen beschuldigingen antwoordde Hillary Clinton door te refereren aan de woorden van haar “dierbare vriendin” Michelle Obama: “When they go low, we go high.” Trump maakte het haar niet makkelijk, maar uiteindelijk hield ze voet bij stuk.

Het debat bereikte een ijskoud dieptepunt op het moment dat Trump Clinton bedreigde met vervolging en gevangenschap, voor het wissen van duizenden e-mails. “Als ik president ben stel ik een speciale vervolger in. Die moet dit allemaal uitzoeken”, zei hij. Clinton reageerde door te stellen dat ze blij is dat iemand met het temperament van Trump geen president is. “Dan zou jij in de gevangenis zitten”, sneerde hij. Zijn campagnemedewerkers proberen die sneer du moment te framen als “grap”. Kijk en oordeel vooral zelf:

Naast het aanvallen van Clinton, wist Trump zichzelf ook meerder malen in de slachtofferrol te manoeuvreren door de moderatoren aan te vallen. “Eerlijk hoor, drie tegen één”, klaagde hij. Wie de cijfers erop na slaat ziet echter dat Trump ruim een minuut langer dan Clinton de tijd heeft gehad om te spreken. Ook qua onderbrekingen wist Trump het weer lekker bont te maken: hij onderbrak Clinton maar liefst 18 keer, zij hem één keer. Ter vergelijking, bij het vorige debat onderbak hij haar 51 keer, zij hem 17 keer.

Hoewel Trump met dit debat onder zijn aanhang nauwelijks iemand zal hebben afgestoten, deed hij het niet goed genoeg om nieuwe harten te veroveren. De winnaar van dit debat is dan ook met verve: Hillary Clinton.

Geef een reactie

Laatste reacties (176)