Laatste update 19:59
224

Trump verklaart Jeruzalem officieel tot hoofdstad van Israël

De Verenigde Staten erkennen voortaan officieel Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Dat heeft president Donald Trump bekendgemaakt. De Amerikaanse ambassade zal verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Trumps eigen ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie waren tegen, net als de overige landen van de Verenigde Naties.

Israël beschouwt Jeruzalem al als de hoofdstad, maar dat doen ook de Palestijnen. De status van de stad is daarom al decennia een heet hangijzer. De Verenigde Naties proberen in hun betrokkenheid bij de vredesonderhandelingen al decennia om de stad aan beide landen toe te wijzen. Oost-Jeruzalem zou daarbij de Palestijnse hoofdstad worden. Het Amerikaanse Congres besloot in 1995 al dat de VS Jeruzalem eenzijdig als hoofdstad van Israël zouden erkennen, maar toenmalig president Bill Clinton koos er uiteindelijk voor om uit veiligheidsoverwegingen vast te houden aan Tel Aviv. Dit besluit werd vervolgens, ook door opvolgers George W. Bush en Barack Obama, steeds met zes maanden verlengd.

Trump zei woensdag dat hij nu breekt met het beleid van zijn voorgangers, omdat volgens hem dat beleid de situatie in de regio niet vooruit heeft geholpen. Volgens Trump is het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad een nieuwe stap in de richting van vrede in het gebied. Ook zei Trump dat het besluit niet betekent dat de Verenigde Staten niet meer achter een tweestatenoplossing staan voor Israël en Palestina: We willen een overeenkomst die voor Israël en de Palestijnen goed is.’ De Israëlische premier Netanyahu noemde het besluit van Trump ‘historisch’. Ook drong Netanyahu er bij andere wereldleiders op aan het Amerikaanse voorbeeld te volgen en liet ook direct weten dat de Palestijnen Jeruzalem moeten erkennen als Israëlische hoofdstad bij alle toekomstige vredesgesprekken.

Nadat bekend werd dat Trump Jeruzalem als hoofdstad wilde erkennen, leidde dat over de hele wereld tot verontwaardigde en soms woedende reacties. Volgens de Palestijnse gezant in Londen is het besluit ‘een oorlogsverklaring aan anderhalf miljard moslims en honderden miljoenen christenen’ dat de heilige stad van alle drie de grote monotheïstische religies nu volledig onder gezag van Israël komt. Volgens de Iraanse ayatollah Khamenei is het besluit van Trump ‘een bewijs van zijn incompetentie’. Paus Franciscus riep Israël op de rechten van ‘alle volken in het Heilige Land’ te erkennen. Iets waar nu voor wordt gevreesd omdat Israël Jeruzalem beschouwt als heilige Joodse stad die niet verdeelbaar is. Woensdagmiddag brachten de leiders van de kerken in Israël een gezamenlijke verklaring naar buiten waarin ze Trump waarschuwden dat zijn besluit ‘onherstelbare schade’ zal toebrengen aan zowel Jeruzalem zelf als de verschillende geloofsgroepen.

Ook in Europa viel het voornemen van Trump niet in goede aarde. Duitsland en Frankrijk hebben burgers in Jeruzalem gewaarschuwd voor mogelijke rellen. Veel regeringsleiders hebben via de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson Trump laten weten te vrezen voor een destabilisering van de regio als hij zijn besluit zou doorzetten. Ook het Kremlin heeft laten weten zich zorgen te maken over een escalatie van het conflict tussen Israël en Palestina. Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft woensdag in Brussel tegen een delegatie van de Amerikaanse regering gezegd dat het ‘onverstandig en contraproductief’ is om de ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem. ‘Dit gaat het vredesproces eerder achteruit dan vooruit helpen’, aldus Zijlstra.

Nadat het besluit van Trump officieel bekend werd, heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken direct het reisadvies voor Israël en Palestina aangepast. Op de site staat nu te lezen: ‘Door recente politieke ontwikkelingen neemt de kans op protesten en demonstraties in Jeruzalem en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden toe. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert en volg de lokale media.’

Bronnen: NOS, NU.nl / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (224)