14

Trump verleent veroordeelde vriend gratie na lovend boek

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan mediamagnaat Conrad M. Black die een celstraf uitzat wegens grootschalige fraude. Black is een persoonlijke vriend en zakenpartner van Donald Trump en schreef vorig jaar nog een lovend boek over de president.

De in Canada geboren Brit Black, die een dagbladimperium runde met daarin titels als de Daily Telegraph, de Chicago Sun-Times en de Jerusalem Post, werd in 2007 veroordeeld voor fraude en belemmering van de rechtsgang. Black had geprobeerd miljoenen dollars van investeerders in zijn mediabedrijf te verduisteren. Na een straf van ruim drie jaar uitgezeten te hebben werd Black in 2012 gedeporteerd en werd het hem verboden ooit nog voet op Amerikaanse bodem te zetten. Ook moest hij een schadevergoeding van bijna zes miljoen dollar betalen en mocht hij niet langer actief zijn binnen Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

In een verklaring van het Witte Huis wordt Black als ‘ondernemer en geleerde’ geroemd en worden zijn publicaties opgesomd. Ook wordt benadrukt dat het Amerikaanse Hooggerechtshof veel aanklachten tegen Black heeft late vallen. Wat de verklaring niet noemt is dat Black vorig jaar een boek schreef met de titel: Donald J. Trump: een president als geen ander. Het boek is één lange lofzang op Trump. Ook schreef Black vele columns waarin hij Trump voortdurend prees.

Black noemt zichzelf een goede vriend van Trump en werkte met hem samen bij de bouw van Trump Tower in Chicago. Nadat Black in 2015 een enthousiast artikel over Trump schreef, antwoordde Trump via Twitter: ‘Wat een eer om je artikel te lezen. Als een van de werkelijk grote intellectuelen en mijn vriend, zal ik dit niet vergeten!’

Bron: Politico / Beeld: Screenshot Q on CNBC

Geef een reactie

Laatste reacties (14)