Laatste update 14:26
53

Trump voert aanval op media op, Wilders kopieert

Donald Trump heeft zijn aanvallen op de media weer wat opgevoerd. Behalve ‘nep’, zijn de Amerikaanse media volgens hem nu ook ‘de vijand van het Amerikaanse volk’. Dat heeft de zogenaamde president – uiteraard – op Twitter geschreven. ‘Ziek,’ schreef hij er in hoofdletters achter.

Zelfs voor een president die vanaf het begin van zijn campagne journalisten probeert weg te zetten als onbetrouwbaar, was de tweet een duidelijke escalatie van zijn voortdurende aanvallen op de vrije pers. Kort na aankomst in zijn buitenverblijf in Florida schreef hij:

‘De NEPNIEUWS-media (mislukte @nytimes, @CNN, @NBCNews en vele anderen) zijn niet mijn vijanden, ze zijn de vijanden van het Amerikaanse volk. ZIEK!’

Dat bericht werd kort daarop toch maar verwijderd, om een kwartier later in aangepaste vorm opnieuw geplaatst te worden. Trump wilde blijkbaar per se ook nieuwsorganisaties ABC en CBS bij naam noemen. Beperkt tot 140 tekens moest hij het woord ‘ZIEK’ laten vallen.

Trump bestempelt de pers als ‘de oppositie’ en geeft journalisten er de schuld van dat zijn eigen wanbeleid zo slecht uit de verf komt. Maar door journalisten tot ‘vijanden van het volk’ te verklaren, komt hij weer een stapje dichterbij dictators die alles op alles zetten om kritiek op de macht te smoren.

Dat baart zorgen, vindt ook Carl Bernstein, de journalist die er medeverantwoordelijk voor is dat het Watergate-schandaal van oud-president Richard Nixon naar buiten kwam: ‘Donald Trump neemt een autoritaire houding en laat zien dat hij geen benul heeft van wat een vrije pers inhoudt,’ aldus Bernstein.

Historici wijzen al langer op de gelijkenissen tussen Trump en Nixon, die in 1972 aan zijn veiligheidsadviseur schreef: ‘De pers is de vijand’. Volgens Bernstein is de manier waarop Trump verdeling probeert te zaaien vergelijkbaar met die van Nixon, maar is het taalgebruik van Trump echter ‘verraderlijker en gevaarlijker.

Die opgevoerde aanval op de pers kwam eind van de week ook tot uiting in een poll die Trump op zijn eigen website liet plaatsen. Een poll bedoeld om Trumps aanhangers aan te sporen ‘je best te doen om terug te vechten tegen de aanvallen en misleiding door de media’. De poll bevat onder meer vragen als ‘Geloof je dat de mainstream media oneerlijk bericht over onze beweging’ en ‘Op welke gebieden vindt je dat de media het slechtste opkomt voor Republikeinen.

In de bizarre persconferentie van afgelopen vrijdag zei Trump tegen de aanwezige pers: ‘Het publiek gelooft jullie niet meer. Misschien heb ik daar iets mee te maken gehad, ik weet het niet. Maar ze geloven jullie niet.’

Wilders
In Nederland toonde Geert Wilders zich ondertussen een ware Tiny Trump. De PVV-leider was in Spijkenisse om flyers uit te delen, maar kon daar vooral op veel aandacht van aanwezige journalisten rekenen. Publiek was er nauwelijks. Tegen enkele aanwezige journalisten merkte Wilders op Trumpiaanse wijze op: ‘Geloof jullie Nederlandse collega’s niet.’

Een aanwezige journaliste van RTV Rijnmond wordt na haar verslag van de magere opkomst inmiddels lastiggevallen door PVV-aanhangers.

cc-beeld: Jose Carneiro

Geef een reactie

Laatste reacties (53)