Laatste update 15:46
10

Trump voert onwettige ‘asielban’ in

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag per decreet een nieuwe ‘asielban’ ingevoerd. De regel verbiedt asielzoekers die via een andere weg dan de officiële grensposten aan de zuidgrens het land ingekomen zijn, om asiel aan te vragen. Volgens mensenrechtenorganisaties is het beleid onwettig, omdat de Amerikaanse wet iedereen die zich in de VS bevindt, of die aankomt in de VS het recht biedt om asiel aan te vragen, ongeacht hoe ze het land binnengekomen zijn.

Omar Jadwat, directeur immigrantenrecht bij de American Civil Liberties Union (ACLU):

De asielban van Trump is illegaal. De wet staat individuen specifiek toe om asiel aan te vragen, ongeacht of ze zich aan een grenspost bevinden. De president noch zijn kabinet heeft het recht om de duidelijke instructies van de wet te omzeilen, maar dat is precies wat ze proberen te doen. Deze actie ondermijnt de rechtsstaat en is een groots moreel falen.

Michelle Brané, directeur migrantenrechten van de Women’s Refugee Commission:

Deze proclamatie is een schending van het internationaal recht en mensenrechtenverdagen en een afwijzing van onze verantwoordelijkheid om kwetsbare mensen te beschermen. De mogelijkheid om asiel aan te vragen is een recht. Het zoeken van een veilig heenkomen is een mensenrecht.

Op dit moment zijn grote groepen asielzoekers al gedwongen om in de buitenlucht te slapen buiten een van de 48 onderbemande grensposten, die regelmatig dagenlang dicht zijn of waar mensen zonder verklaring worden weggestuurd.

Melanie Nezer, senior vice-president bij de Joodse vluchtelingenorganisatie HIAS:

De regering voert deze regel in terwijl ze tegelijkertijd mensen de toegang tot de VS ontzeggen aan de grensposten. De VS heeft zowel de capaciteit als de morele verantwoordelijkheid om de asielclaims van de mensen aan onze grenzen te overwegen. Deze individuen verdienen het om met waardigheid en respect behandeld te worden en zouden moet worden gehoord.

De maatregel is de nieuwste xenofobe hersenkronkel van adviseur Stephen Miller, die ook verantwoordelijk was voor het invoeren van de moslimban en het vervolgen van mensen die ‘illegaal’ de grens oversteken met als gevolg dat duizenden kinderen van hun ouders gescheiden werden en opgesloten in kampen aan de grens.

Cc-foto: Tony Webster

Geef een reactie

Laatste reacties (10)