30

Trump wijst oud-chef Monsanto aan als nieuwe baas milieudienst

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de voormalige topvrouw van omstreden agroconcern Monsanto aangewezen als nieuwe directeur van de Fish and Wildlife Service. De federale dienst voor natuurbeheer, jacht en visserij zat al sinds het aantreden van Trump zonder baas. Via de ambtenaar die tot deze zomer de leiding op zich nam, draaide Trump veel natuurbeschermende maatregelen terug.

Dinsdag liet Trump weten dat met bioloog en jurist Aurelia Skipwith de dienst binnenkort een formele directeur heeft. Skipwith is momenteel werkzaam bij Binnenlandse Zaken, waar ze zich met natuurbeheer bezighoudt. Daarvoor gaf ze leiding aan Monsanto, het bedrijf achter omstreden onkruidverdelgers als Roundup en het genetisch modificeren en patenteren van gewassen, waardoor veel landbouwers in de problemen komen.

De Fish and Wildlife Service heeft sinds Trump president is al enkele zwaar bekritiseerde wijzigingen doorgevoerd. Zo werd de bescherming van duizenden plant- en diersoorten versoepeld en werden veel jachtverboden opgeheven. Volgens Trump omdat de bescherming van dier en natuur economisch nadelig is voor Amerikanen. Critici vrezen dat met het aanstellen van een nieuwe directeur, de dienst zich gaat richten op het ontmantelen van de Wet op de bedreigde diersoorten. Die wet, in 1973 ingesteld door toenmalig president Richard Nixon, voorkwam onder meer het uitsterven van de Amerikaanse bizon, zeearend en alligator.

Bron: Volkskrant / Foto: DOI.gov

Geef een reactie

Laatste reacties (30)