27

Trump wil dat ambassadeur Hoekstra inlichtingenchef wordt

Pete Hoekstra, de omstreden Amerikaanse ambassadeur in Nederland, maakt kans om hoofd nationale inlichtingen te worden in de Verenigde Staten. Volgens verscheidene Amerikaanse media, waaronder The Wall Street Journal, is Hoekstra een van de kandidaten die president Trump voor die functie op het oog heeft.

Voor Hoekstra in 2017 ambassadeur werd verklaarde hij dat er in Nederland ‘no go-zones’ zijn en dat politici hier in brand worden gestoken. Toen NOS-correspondent Wouter Zwart hem met die leugens confronteerde, ontkende hij zijn uitspraken en beschuldigde hij Zwart van het verspreiden van ‘nepnieuws’. Later bood Hoekstra zijn verontschuldigingen aan voor het interview en zijn uitspraken.

De Amerikaanse ambassadeur komt in beeld als nieuwe inlichtingenchef nadat de Texaanse Republikein John Ratcliffe zich vrijdag terugtrok als kandidaat voor die functie. Volgens critici heeft Ratcliffe veel te weinig ervaring voor die functie en overdreef hij bovendien op zijn cv. Trump twitterde vrijdag dat Ratcliffe het slachtoffer was geworden van de ‘lamestream media’.

Hoekstra was in het verleden voorzitter van de inlichtingencommissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hoewel hij in Nederland niet bepaald populair is, zien sommigen hem toch liever niet vertrekken.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)