Laatste update 22:00
33

Trump wil subsidie intrekken van universiteiten die ‘te positief zijn over de islam’

De regering Trump dreigt de subsidie te schrappen van een onderwijsprogramma over het Midden-Oosten dat wordt aangeboden door de University of North Carolina (UNC) en Duke University, omdat het lesmateriaal te positief zou zijn over de islam.  In een brief van het ministerie van Onderwijs, gedateerd op 29 augustus, worden de universiteiten gesommeerd om voor 22 september hun lesprogramma te herzien of hun subsidie – die al meer dan een decennium standaard wordt toegekend – te verliezen. De samenwerkende universiteiten ontvingen vorig jaar 235.000 dollar uit het fonds voor onderwijs gericht op buitenlandse taalgebieden. De brief beschuldigt de onderwijsinstellingen van oneigenlijk gebruik van overheidsgeld voor ‘ideologische prioriteiten’ en het promoten van ‘de positieve aspecten van de islam’ maar niet die van het christendom of jodendom.

In de onderwijswereld is geschokt gereageerd op deze volstrekt ongebruikelijke en verregaande inmenging met het curriculum. Henry Reichman, voorzitter van de commissie voor onderwijsvrijheid namens de American Association of University Professors verklaart aan NBC:

Gaat de regering nu subsidies toekennen op basis van de meningen van de docenten, of de insteek van elk vak? De geur van rechtse politieke correctheid die hier omheen hang kan zeker verregaande impact hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)