Laatste update 09:41
40

Trump wilde Australische hulp om rekening met Mueller te vereffenen

Opnieuw blijkt dat Donald Trump heeft geprobeerd om een buitenlandse leider onder druk te zetten voor eigen politiek gewin. De Amerikaanse president heeft de Australische premier recent gevraagd om informatie die het Mueller-onderzoek in diskrediet moet brengen. Dat meldt The New York Times. Het Witte Huis heeft de toegang tot het transcript van dit telefoongesprek beperkt, net als eerder bij het gesprek met de Oekraïense president.

De Amerikaanse president vroeg de Australische premier Scott Morrison om minister van Justitie William Barr te helpen met informatie over de start van het FBI-onderzoek in 2016 naar contacten tussen de Trump-campagne en de Russen.

Een medewerker van de Trump-campagne, George Papadopoulos, vertelde in 2016 aan een Australische topdiplomaat dat de Russen hadden aangeboden om beschadigende informatie over Hillary Clinton naar buiten te brengen. Nadat Australië daarover aan de bel had getrokken bij de FBI, begon de Amerikaanse federale recherche met het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Dit onderzoek mondde uiteindelijk uit in het Mueller-onderzoek.

‘Deep state’
Het contact tussen Trump en Morrison bewijst wederom dat de Amerikaanse president diplomatieke contacten voor zijn binnenlandse-politieke-karretje probeert te spannen. The New York Times schrijft:

Het gesprek met Morrison laat zien hoe Trump de minister van Justitie als cruciale bondgenoot beschouwt. De president gebruikt Justitie om zijn politieke kansen te verbeteren, om rekeningen te vereffenen met veronderstelde vijanden van de ‘deep state’, en om aan te tonen dat het Mueller-onderzoek een corrupte, partijpolitieke oorsprong had.

Onder de pet houden
Ook veelzeggend is het dat het Witte Huis opnieuw probeert om de inhoud van het gesprek tussen Trump en Morrison onder de pet te houden. Het gesprek met Volodymyr Zelensky, waarbij eerder werd geprobeerd om de inhoud geheim te houden, is de reden dat de Democraten nu een impeachment-procedure tegen Trump zijn begonnen.

Toen de Amerikaanse regering werd gedwongen om het verslag van dat gesprek alsnog openbaar te maken, bleek dat Trump er bij Zelensky op had aangedrongen om een onderzoek te starten naar Joe Biden en zijn zoon. Met buitenlandse steun wil de Amerikaanse president zo een politieke tegenstander pootje lichten.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)