Laatste update 09:13
4

Trump teruggefloten door rechter over strenge asielregels

Omdat rechter Jon Tigar heeft bepaald dat immigranten die vanuit Mexico de grens met de Verenigde Staten willen oversteken niet langer mogen worden geweerd, laat de Amerikaanse president zich weer eens van een typische kant zien. Hij noemde Tigar een ‘Obama-rechter.’

Hierop nam opperrechter John Roberts het op voor zijn ambtsgenoot en zei dat er geen Obama-rechters, Trump-rechters of Bush-rechters zijn. “We hebben een bijzondere groep toegewijde rechters die zijn uiterste best doet om iedereen gelijkwaardig te berechten”, schrijft Roberts in een verklaring. Zelf is hij benoemd door toenmalig president George W. Bush. Trump nam hier geen genoegen mee en hield op Twitter vol dat er wel degelijk ‘Obama-rechters’ zijn. Dat hij zelf onlangs de zeer omstreden benoeming van Brett Kavanaugh in het Amerikaans Hooggerechtshof steunde laten we maar even buiten beschouwing.

Het volgt allemaal op de beslissing van Tigar de op 9 november ingevoerde asielban van Trump als ongrondwettelijk te verklaren. Het doel van de Amerikaanse regering is het verminderen van asiel voor mensen die zich bij de grote grensovergangen melden. Inmiddels is op sommige plekken de wachttijd opgelopen tot meerdere maanden.

Trump wilde de asielban onder andere omdat een groep vluchtelingen uit Midden-Amerika onderweg is naar het noorden. Dat die strenge maatregel vooral een verkiezingsstunt was, evenals het sturen van bijna 6000 soldaten naar de grens met Mexico (een operatie die 72 miljoen dollar kostte, de soldaten gingen onverrichterzake weer naar huis), blijkt uit deze video van The Young Turks, waarin Cenk Uygur and Ana Kasparian Trumps proefballon doorprikken:

Cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (4)