66

Trump zet streep door Obama’s historische verdrag met Cuba

Donald Trump is van plan een streep te zetten door het verdrag dat Barack Obama met Cuba sloot. Dat verdrag maakte een einde aan een decennialang geldend handelsembargo en reisverbod. Voor een zaal vol aanhangers in Miami kondigde Trump echter aan dat Obama’s overeenkomst ‘met onmiddelijke ingang’ wordt geschrapt.

Dat de overeenkomst in zijn geheel van de baan is lijkt klein, maar wel zullen er weer meer beperkingen worden gesteld aan het reizen van en naar Cuba en naar de handel met het eiland. Volgens Trump allemaal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er minder Amerikaanse dollars naar Cuba vloeien, waar het volgens hem niet bij het Cubaanse volk, maar bij een corrupte overheid komt te liggen. Voordat sancties weer versoepeld worden, eist Trump dat de Cubaanse overheid politieke gevangenen vrijlaat.

‘We zullen de communistische onderdrukking niet langer toestaan,’ zei Trump in een speech die zo uit de tijd van de Koude Oorlog leek te komen. De afspraken die de regering van voorganger Barack Obama had gemaakt waren volgens Trump ‘volkomen eenzijdig, verschrikkelijk en misplaatst.’ De Amerikaanse ambassade in Havana die er sinds kort is, blijft overigens wel gewoon open.

Sinds Trump is aangetreden lijkt hij op een missie te zijn de complete nalatenschap van Barack Obama ongedaan te maken. Zo maakte hij onder meer korte metten met Obamacare en draaide hij strengere milieuwetten en beperkingen op grondstofwinning terug. Aan het eind van vorige maand maakte Trump bekend dat hij niet langer deelnam aan het klimaatakkoord van Parijs en deze week werd bekend dat de aflosregelingen voor studenten met een studieschuld – versoepeld door Obama – weer ongedaan gemaakt worden.

Bron: CNN

Geef een reactie

Laatste reacties (66)