Laatste update 12:27
39

Trumpland: Mexicaanse man wordt in bijzijn van dochter opgepakt

Op internet is een filmpje opgedoken waarin te zien is hoe een Mexicaanse man in de Verenigde Staten door de immigratiedienst wordt opgepakt, terwijl zijn vrouw en dochter vanuit de auto moeten toekijken. De man heeft geen verblijfsvergunning, maar woont al twintig jaar in de VS. Onder president Trump wordt er extra hard opgetreden tegen migranten zonder geldig verblijfsdocument.

Romulo Avelica-Gonzalez kwam op zijn 28ste naar Amerika, nu twintig jaar geleden. Hij trouwde en kreeg vier kinderen, zowel zijn vrouw als zijn kinderen hebben de Amerikaanse nationaliteit. Afgelopen dinsdag bracht hij zijn kinderen naar school, zoals hij elke ochtend doet. Samen met zijn vrouw had hij zijn 12-jarige dochter al afgezet en was op weg naar de school van zijn 13-jarige dochter, toen de immigratiedienst zijn auto klemreed.

De oudste dochter van het gezin, de 19-jarige Jocely Avelica, vertelt tegen lokale krant LAist wat er gebeurde:

‘Mijn vader had m’n zusje afgezet en toen hij omkeerde deden ze hun lichten aan. M’n vader was bang. Hij wilde niet stoppen, maar dat deed hij toch. Zodra hij zijn auto aan de kant zette stopte er een auto voor hem, en een achter hem. Ze haalden hem uit de auto en arresteerden hem. Mijn kleine zusje zat in de auto, ze is 13. M’n moeder was er ook bij.’

De opgedoken video van de arrestatie is gemaakt door de 13-jarige dochter. Op de beelden is te zien hoe de agenten Romulo Avelica-Gonzalez arresteren. Te horen is hoe zijn vrouw en dochter huilen.

Trump heeft het al sinds zijn campage over het deporteren van zogenaamde “bad hombres”, inmiddels na veel hoon omgedoopt tot “bad dudes”, Mexicanen zonder geldig verblijfsdocument die crimineel gedrag zouden vertonen. Volgens de familie van Romulo Avelica-Gonzalez heeft de immigratiedienst hem bestempeld tot “bad immigrant”. Zijn vergrijpen: een veroordeling van twintig jaar geleden wegens het kopen van een auto met een ongeldige registratie en een boete voor rijden onder invloed van meer dan tien jaar geleden.

Door bemiddeling van hulporganisaties is voorkomen dat Avelica-Gonzalez direct is gedeporteerd. Wel zit hij nog altijd opgesloten in afwachting van een officiële uitspraak. Volgens mensenrechtenadvocaat Emi MacLean een kleine overwinning. ‘Maar we zijn er nog lang niet. De strijd in deze zaak, en vele vergelijkbare zaken, gaat door.’ Ook is er – opnieuw – een visumaanvraag voor Avelica-Gonzalez gedaan.

Bron: LAist

Geef een reactie

Laatste reacties (39)