63

Trumps huis loopt verder leeg: Defensieminister Mattis opgestapt

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis stapt op. Hij kan niet overweg met Trump en schrijft in zijn afscheidsbrief dat hij hoopt op een opvolger die dat wel kan. Ook schrijft hij te hopen dat de VS zijn bondgenoten op waarde weet te schatten en koestert. Het vertrek van Mattis komt een dag na Trumps aankondiging alle Amerikaanse militairen uit Syrië terug te trekken.

Mattis en Trump lagen al langere tijd overhoop over de militaire missies van de Verenigde Staten. Behalve uit Syrië wil Trump ook alle Amerikaanse troepen direct terugtrekken uit Afghanistan, een plan waar Mattis het volgens kenners niet mee eens is. Ook op andere vlakken botsten de twee geregeld. Zo liet Trump toonde Trump zich in het verleden een voorstander van het martelen van krijgsgevangenen, terwijl Mattis daar fel tegen gekant is. Ook ziet in tegenstelling tot de president Mattis het belang van de NAVO, terwijl Trump voortdurend aan de stoelpoten daarvan zaagt.

De beslissing van Trump met betrekking tot Syrië wordt door zowel Amerika’s bondgenoten als ook binnen het Amerikaanse defensieapparaat zelf fel bekritiseerd. Door in een keer alle militairen uit het gebied weg te halen, zou dat onder meer Turkije vrij spel geven om de aanvallen op Koerden in Noord-Syrië te intensiveren en ook zijn er critici die menen dat daarmee de achterdeur naar Israël wordt opengezet voor Iran. Zonder Amerikaanse troepen in het gebied staat ook niets de Syrische dictator Assad nog in de weg om gesteund door Rusland zijn greep op het hele land te verstevigen en ook terreurgroep IS zou nog lang niet verslagen zijn. Trump liet via Twitter weten uit Syrië te willen vertrekken omdat Amerika onder zijn leiding IS had verslagen, om vervolgens direct op Twitter te schrijven dat het vechten tegen IS nu de taak van andere landen is.

Wie Mattis opvolgt als minister van Defensie is onbekend. Mattis is de laatste in een lange, lange lijn Trump-medewerkers die vroegtijdig – al die niet vrijwillig – opstappen. Trump heeft steeds grotere moeite om geschikte mensen te vinden, terwijl hij al vanaf zijn eerste dag in het Witte Huis kampt met een onderbezetting. Zo heeft Trumps nieuwe stafchef Mick Mulvaney nog twee andere functies, maar was er niemand bereid om stafchef te worden.

Bron: NOS / cc-foto: Defense.gov

Geef een reactie

Laatste reacties (63)