Laatste update 10:52
25

Trumps eerste pardon: laat mishandelende ex-sheriff Arpaio vrij

Donald Trump heeft de omstreden oud-sheriff Joe Arpaio gratie verleend. Het is de eerste keer dat Trump gebruik maakt van zijn presidentiële recht dat te doen. Arpaio, een trouwe bondgenoot van Trump, was veroordeeld tot een celstraf voor minachting van het hof. Daarvan hoeft hij nu geen dag te zitten.

Arpaio heeft gedurende anderhalf jaar een gerechtelijk bevel genegeerd waarin zijn korps werd gesommeerd te stoppen met discriminerende patrouilles. Onder leiding van Arpaio werden voortdurend immigranten zonder reden aangehouden door agenten.

Dat is echter bij lange na niet de reden dat Arpaio omstreden is. Door hem nu gratie te verlenen is volgens tegenstanders de laatste kans verkeken om de ex-sheriff te straffen voor “een lange geschiedenis van wangedrag”, De zelfbenoemde “strengste sheriff van Amerika” staat erom bekend gevangenen te martelen en te vernederen. Zo bracht hij gevangenen onder in tenten in de brandende zon in plaats van in een cel, of liet hij hen rondlopen in niets anders dan een roze onderbroek.

Tenminste 160 mensen hebben zich opgehangen in de cellen van Arpaio. Over het totaal aantal doden als gevolg van de gedragingen van Arpaio, aangezien er buiten diens korps niemand officieel onderzoek deed naar het aantal sterfgevallen als gevolg van mishandeling en verwaarlozing. Eerder al werd Arpaio door een federale rechter op de vingers getikt omdat het gebrek aan medische zorg in zijn gevangenissen ‘ongrondwettelijk’ was.

Onder de conservatieve en extreemrechtse Amerikanen, waaronder de president zelf, is Arpaio populair. Met name vanwege zijn harde optreden tegen immigranten. Tijdens de door de rechtbank verboden patrouilles liet Arpaio honderden mensen oppakken. Volgens Trump was de veroordeling van Arpaio onterecht, aangezien die “gewoon zijn werk” zou hebben gedaan. Dat Trump hem nu gratie verleent komt niet helemaal als een verrassing. Tijdens een eerdere bijeenkomst in Phoenix zei Trump al dat “het helemaal goed zou komen” met Arpaio.

Bron: NOS / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (25)