89

Tsipras zoekt opnieuw steun volk

Griekse premier kondigt nieuwe verkiezingen aan in poging af te rekenen met dissidenten ... Onduidelijk wanneer Grieken weer naar de stembus kunnen ... Griekenland krijgt voor het eerst in de geschiedenis waarschijnlijk een vrouwelijke premier, zij het tijdelijk

De Griekse premier Tsipras legt zijn functie neer. Dat meldt onder meer The New York Times. Hij treedt af om de weg vrij te maken voor nieuwe vervroegde parlementsverkiezingen.

Sinds februari is Tsipras aan de macht. Zijn regeerperiode was een hectische: de banken waren drie weken gesloten, er dreigde een grexit, er werd een referendum gehouden over de bezuinigingsvoorwaarden, en uiteindelijk ging de premier overstag en bereikte hij met de EU een overeenkomst voor een nieuw steunpakket ter waarde van 86 miljard euro, al was zijn partij hier nogal verdeeld over.

Het Griekse parlement steunde onlangs in met een nieuwe ronde van bezuinigingen. Dat lukte echter niet zonder steun van de oppositie, doordat een flink aantal leden van regeringspartij Syriza tegen stemden; maar liefst 31. Tot op heden had Tsipras geen moeite met het samenwerken met de oppositie, maar nu vreest hij imagoschade voor zijn partij, en dus is het tijd voor nieuwe verkiezingen.

NOS schrijft over de kwestie: 

Met de vervroegde verkiezingen zou Tsipras twee vliegen in één klap willen slaan. Hij zou willen afrekenen met de linkervleugel in zijn partij die hem niet meer steunt en een nieuw mandaat willen krijgen om de door de EU geëiste hervormingen door te voeren. Door de rebellie in zijn eigen partij is Tsipras nu steeds aangewezen op de steun van oppositiepartijen.

NRC Handelsblad deelt die analyse:

Tsipras zou met de verkiezingen de opstand binnen zijn eigen partij willen bestrijden. De afgelopen dagen hebben meerdere ministers uit zijn kabinet opgeroepen tot vervroegde verkiezingen. Veel partijgenoten van Tsipras zijn het niet eens met de concessies die hij heeft gedaan aan internationale schuldeisers om in aanmerking te komen voor een derde steunpakket ter waarde van 86 miljard euro.

In de tijd tussen de installatie van de nieuwe regering en het aftreden van Tsipras, wordt Griekenland geleid door een overgangsregering. Deze zal hoogstwaarschijnlijk geleid worden door de president van het hooggerechtshof; Vassiliki Thanou-Christophilou. Dat betekent dat Griekenland voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als premier krijgt, zij het tijdelijk. De kans is groot dat Tsipras de vaandel weer van haar kan overnemen; volgens de meest recente peilingen zal Syriza de verkiezingen weer winnen. De peilingen dateren wel van vóór het bezuinigingsakkoord, aldus de Britse krant The Guardian.

Geef een reactie

Laatste reacties (89)