Laatste update 20:26
8

Tsjetsjeense LHBTQ’ers krijgen vanaf nu sneller verblijfsvergunning

Staatssecretaris Dijkhof heeft vandaag bekend gemaakt dat LHBTQ’ers uit Tsjetsjenië voortaan veel sneller asiel zullen kunnen krijgen in Nederland. Hij doet dit vanwege de heftige en zorgwekkende situatie in Tsjetsjenië, waar er in de woorden van Dijkhof sprake is van ‘ongeremde homohaat en het risico dat zij lopen om vermoord te worden, ook als zij zich eenmaal buiten Tsjetsjenië bevinden’.

Alle mensen van wie het geloofwaardig is bevonden dat zij LHBTQ zijn en van wie het ook geloofwaardig is dat ze uit Tsjetsjenië komen, kunnen in Nederland een verblijfsvergunning verkrijgen.

In april dit jaar berichtte de Russische onderzoekskrant Novaya Gazeta dat de Zuid-Russische republiek Tsjetsjenië systematisch homoseksuele mannen zou oppakken om ze op te sluiten, te mishandelen en te vermoorden. De krant sprak van ‘het eerste concentratiekamp voor homo’s sinds Hitler’. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov zei in een reactie slechts dat homo’s niet bestaan in zijn land.

LHBTQ’ers uit Rusland blijven een risicogroep, maar krijgen niet geen aparte status zoals mensen uit Tsjetsjenië die vallen op iemand van hetzelfde geslacht of niet identificeren met hun eigen biologische geslacht. De redenering hierachter is volgens Dijkhof dat het Nederlandse asielbeleid al rekening houdt met de situatie in Rusland.

Staatssecretaris Dijkhof heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer nog een nieuwe categorie aangewezen als risicogroep: critici van de Russische regering. Het moet voor politieke activisten en anderen die gevaar lopen omdat ze systematisch kritiek leveren op de Russische regering ook gemakkelijker worden om asiel te verkrijgen in Nederland.

Dijkhof doet dit omdat er in Rusland steeds repressiever op wordt getreden tegen critici, die vaak gearresteerd worden en vervolgd op basis van valse beschuldigingen. Op de een of andere manier hebben journalisten en critici van Putin een erg grote kans om op gewelddadige of mysterieuze wijze dood te gaan of te verdwijnen.

Asielzoekers die in Nederland aannemelijk kunnen maken dat ze in de problemen zijn gekomen door het uiten van kritiek op de Russische regering, zullen daarom ook sneller een verblijfsvergunning krijgen.

Bron: NOS

Foto: CC chtfj21

Geef een reactie

Laatste reacties (8)