67

‘Tsunami’ aan Bulgaren blijkt miezerig straaltje

Aantal ingeschreven Bulgaren en Roemenen verschilt nauwelijks van voorgaande jaren

Na alle paniekerige uitspraken vorig jaar over de ‘Bulgarentsunami’ die Nederland dit jaar zou overspoelen omdat Roemeense en Bulgaarse burgers per 1 januari het recht hebben gekregen om hier te werken, blijkt het gewaande paradijs nauwelijks meer Bulgaren en Roemenen te hebben aangetrokken. Bijna 7 maanden na het openstellen van de grenzen voor Oost-Europese werknemers uit EU-landen lijkt het aantal Bulgaren zelfs te zijn gedaald, schrijft het AD vrijdag.

Bij de gemeente Rotterdam hebben zich tot nog toe 101 Bulgaren en 43 Roemenen ingeschreven, een aantal dat nauwelijks afwijkt van de cijfers uit voorgaande jaren. Professor Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit gaat er vanuit dat ongeveer de helft zich daadwerkelijk registreert. Hij zegt de horrorscenario’s nooit geloofd te hebben:

De lage toestroom is niet zo gek. De vraag naar arbeid is niet onbegrensd. Wie een baan heeft blijft, en de rest vertrekt. Bovendien is Nederland een duur land en draait de economie niet op volle toeren. Inb Duitsland zijn er meer kansen voor Bulgaren, of anders in Istanbul.

Algemeen Dagblad: Gevreesde ‘Tsunami’ Bulgaren blijft uit

cc-foto: Patrick rasenberg

Geef een reactie

Laatste reacties (67)