67

‘Tsunami’ van Roemenen blijft uit, leeuwendeel verlaat Nederland alweer

Nederland blijkt flinke tegenvaller voor 'gelukzoekers' 

Vorig jaar waarschuwde menig politicus, waaronder PVV-leider Geert Wilders die – zoals we van hem gewend zijn – om het hardst schreeuwde, voor een ‘tsunami’ uit Oost-Europa. Nu de grenzen open zouden gaan voor Bulgarije en Roemenië, zou Nederland nog wel eens overspoeld kunnen worden door arbeiders die hun heil hier zouden komen zoeken. Maar wat blijkt nu, negen maanden later? Van een tsunami is allerminst sprake. En zij die wel naar Nederland kwamen, weten niet hoe snel ze weer terug naar huis moeten.

‘Gelukzoekers’ werden ze ook wel denigrerend genoemd, Roemenen en Bulgaren die naar Nederland zouden komen om hier te werken, nu de grenzen met Europa eindelijk voor hen open zouden gaan. Politici schetsten een horrorscenario van Oost-Europeanen die de banen zouden gaan inpikken, die de autochtone Nederlander heel goed zélf zou kunnen gebruiken, met de hoge werkloosheid enzo.

Uit een rondgang van het AD blijkt nu echter dat de meeste Roemenen alweer huiswaarts keren. En die voorspelde tsunami is bovendien sowieso uitgebleven. Het AD schrijft maandag:

De gevreesde toestroom van Roemeense immigranten is volledig uitgebleven. Sterker nog: van de Roemenen die wél zijn gekomen, is een groot deel alweer naar huis. Het werk en de hoge kosten van levensonderhoud vielen vies tegen.”

De meeste Roemenen doen hier ongeschoold werk, dat nauwelijks boven het minimumloon betaalt. Zet daar de hoge huren tegenover en de relatief hoge kosten voor het levensonderhoud, en er blijft weinig over om op te kunnen sparen.

AD: Roemenen alweer naar huis: ‘Het is geen luilekkerland’

Geef een reactie

Laatste reacties (67)