27

Tuinders dagen Kamp om weigeren Roemeense arbeiders

Minister van Sociale Zaken wil Roemeen alleen bij hoge uitzondering werkvergunning geven. In de tuinbouw werken er ieder jaar 2000

De land- en tuinbouworganisatie ZLTO spant een kort geding aan tegen minister Kamp van Sociale Zaken, zo meldt RTL Nieuws. Door zijn beleid zouden vooral kwekers in West-Brabant in acute problemen komen. Zij zetten ieder jaar een vaste groep van 2000 Roemenen in. De minister gelooft dat deze arbeiders ook in Nederland te vinden zijn.


RTL meldt dat Kamp alleen nog bij hoge uitzondering werkvergunningen wil verschaffen aan Roemenen, maar ook aan Bulgaren. Volgens de tuinders blijkt het in de praktijk niet zo makkelijk om in Nederland voldoende mensen te vinden voor het werk in de tuinbouw.

Een werkvergunning is vooralsnog verplicht voor mensen uit Roemenië en Bulgarije, ook kwam dit beleid toenmalig minister Donner vorig jaar nog op een reprimande van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, te staan. De commissie verweet Nederland dat de regels over detachering in strijd zijn met de Europese afspraken over het vrij verrichten van diensten. Volgens de Commissie zouden dienstverleners (dus ook uitzendkrachten) vrij hun diensten in elke EU-lidstaat mogen aanbieden en mag dus voor hen geen overgangsregime gelden zoals voor ‘normale’ werknemers uit Roemenië en Bulgarije nog wel het geval is. Dat schreef het NRC Handelsblad vorig jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)