11

Tunesische activiste Amina boven water

VIDEO Interview met Amina ... Ze verdween uit beeld na een topless protest, er werd gevreesd voor haar lot

De Tunesische activiste die zich Amina Tyler noemt zei zaterdagavond tegenover de Franse televisiezender Canal Plus dat ze vreest voor haar leven. De 19-jarige Tyler heeft zich de woede van islamisten op de hals gehaald door foto’s van zichzelf op Facebook te zetten met ontblote borst met daarop de tekst ‘mijn lichaam is van mij’.

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo

Tylers foto’s waren een hommage aan de vrouwenrechtenorganisatie Femen, die de ontblote vrouwenborst gebruikt als statement. Omdat na het verschijnen van haar foto’s niets meer van Tyler werd vernomen, werd al gevreesd voor haar lot. In het interview met het Canal Plus programma L’Effet Papillon oogt de jonge activiste vermoeid en vertelt ze dat ze in Tunesië haar leven niet meer zeker is. Dat schrijft ook de Arabische zender Al Arabiya

Tyler vertelt over de bedreigingen die ze via Facebook en op haar mobiele telefoon heeft ontvangen, ‘je zult sterven’, ‘we zullen zuur in je gezicht gooien’. “Ik moet Tunesië verlaten. Ik vrees voor mijn leven en dat van mijn familie. Er gaan veel geruchten over wat de salafisten met me willen doen.”

Toen haar foto’s uitkwamen, reed haar familie haar naar huis. Haar neef sloeg haar. Later reed de familie naar een plaats drie uur buiten de hoofdstad Tunis. Tyler mocht het huis niet verlaten.

Toch heeft Amina Tyler geen spijt dat ze haar borsten heeft laten zien, zegt ze. Ze zal het ook blijven doen, “tot ik 80 ben”. De 19-jarige voegt toe dat ze journalist wil worden en op de een of andere manier Femen steunen. De verbranding van een islamitische vlag door drie Franse feministen voor de Grote Moskee in Parijs op donderdag keurt ze echter af. “Ik ben daartegen”, zegt ze. “Iedereen zal denken dat ik dat toejuich, maar dat is onacceptabel.”

Er is geen officiële aanklacht ingediend tegen Tyler, zegt haar advocaat. Maar ze riskeert een half jaar cel voor het verstoren van de orde.

Canal Plus: L’effet Papillon

Al Arabiya: Tunisian activist fears for life after topless protest

Geef een reactie

Laatste reacties (11)