19

Tunesische activiste Amina breekt met Femen om islamofobie

Amina blijft (topless) actievoeren voor vrouwenrechten ... Wil niet dat naam geassocieerd wordt met 'islamofobe organisatie' 

De Tunesische vrouwenrechten activiste Amina Sboui, die wereldfaam verkreeg met de topless foto die zij van zichzelf online zette, met op haar borst en buik de woorden ‘Fuck your morals’, heeft gebroken met actiegroep Femen. Amina – die drie maanden vastzat in een Tunesische gevangenis nadat ze een muur van een begraafplaats in Kairuoan bekladde met ‘Femen’ uit protest tegen een geplande ontmoeting van radicale salafisten in die stad – noemde Femen dinsdag in een verklaring ‘islamofoob’.

Sboui vertelde de Mahgrebtak van de Huffington Post:

Ik wil niet dat mijn naam geassocieerd wordt met een islamofobe organisatie. Ik kon de actie van de meiden waarbij ze ‘Amina Akhbar, Femen Akhbar’ schreeuwden voor de Tunesische ambassade in Parijs niet waarderen. Daarmee beledigen ze veel moslims en veel van mijn vrienden. We moeten eenieders religie respecteren.

Amina Sboui uitte ook kritiek op het gebrek aan transparantie rond de financiering van Femen. Volgens haar heeft ze Femenleider Inna Shevchenko diverse malen om opheldering gevraagd, maar nooit een helder antwoord gekregen. Shevchenko zelf is zwaar teleurgesteld over het besluit van Sboui en noemt het in een tweet ‘verraad’. 

Het is niet de eerste keer dat Sboui de houding van Femen ten opzichte van moslims laakt. In een interview met de Franse televisiezender Itele in april van dit jaar, nam ze al afstand van Femen omdat zij moslims zouden beledigen. Die verklaring trok ze later in omdat die onder dwang tot stand zou zijn gekomen. Ondanks haar besluit is ze niet van plan de strijd voor vrouwenrechten in Tunesië te staken. Eerder deze week postte ze weer een provocerende topless foto van zichzelf online, via de site van Femen:

Geef een reactie

Laatste reacties (19)