Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tunesische bevolking wil af van islamitische regering

  •  
25-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
tunis_300_02.jpg
Bakermat Arabische Lente opnieuw in opstand
In Tunesië gaat de hele week geprotesteerd worden in een poging de regering die geleid wordt door de islamistische partij Ennahda weg te krijgen. Directe aanleiding is de moord in juli op de seculiere oppositieleider Mohamed Brahmi maar de demonstranten willen al langer af van de religieuze politiek van de regering.
Zaterdag begon de protestweek met duizenden demonstranten die in Tunis om het aftreden van de regering riepen. Ook werd Ghannouchi. leider van Ennahda, voor moordenaar uitgemaakt.
De oppositie, die zich verenigd heeft in het Nationaal Reddingsfront, wil dat er een onpartijdige technocratische regering komt gevolgd door nieuwe verkiezingen. De oppositie verwijt Ennahda niet in staat te zijn de islamitische fundamentalisten in het land te beteugelen. In februari werd ook al een oppositieleider vermoord door religieuze extremisten. De protesten die daarop volgden leidden tot de val van de eerste door Ennahda geleide regering. Er loepn daartoe onderhandelingen maar die worden volgens de oppositie door de regeringspartijen voornamelijk als vertragingstactiek gebruikt.
9506904345_68f04034fd_z
cc-foto: Amine Ghrabi. De protesten tegen de regering duren al maanden, hier een sit-in van 13 augustus

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.