350

Turbulente intocht Sinterklaas in Gouda

Update: 90 arrestaties verricht bij intocht Gouda ... Amsterdam introduceert Schoorsteenpiet, Gouda verwacht Kaaspiet en Stroopwafelpiet ... Demonstranten kondigen actie aan bij intocht in Gouda

Zaterdagmiddag is het dan eindelijk zover. De stoomboot van Sinterklaas vaart Nederland binnen en zal traditiegetrouw als eerste aanmeren in Gouda. Nog meer dan andere jaren wordt reikhalzend uitgekeken naar de entourage van Sinterklaas, die dit jaar voor het eerst – naast de traditionele en controversiële Zwarte Pieten – Stroopwafelpieten, Kaaspieten en Witte Pieten zal bevatten.

Updates onderaan

Amsterdam werd vrijdag alvast voorgesteld aan Schoonsteenpiet. Deze Roetpiet was, samen met een Zwarte Piet, alvast vooruitgereisd en kwam abseilend van Museum Van Loon op de Keizersgracht om zich te presenteren aan de pers. 

De landelijke intocht in Gouda begint zaterdag om 12.00 uur. Naast zo’n 50.000 bezoekers en fans verwacht de stad ook een onbekend aantal demonstranten. Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet hebben zaterdag acties aangekondigd. Volgens de gemeente en politie worden zij uit de binnenstad geweerd. Er zijn twee locaties buiten de centrumring aangewezen waar zij mogen demonstreren. Op de ene plek gaat een pro-Pietengroep kinderen zwart schminken en op de andere plek, vlakbij het centraal station, zullen mensen staan die tegen Zwarte Piet zijn. Aldus burgemeester Schoenmaker (VVD) van Gouda:

De politie en de gemeente zijn in gesprek met de actiegroepen om afspraken te maken. Uitgangspunt daarbij is dat het kinderfeest niet verstoord mag worden.

Update 12.15 uur:
De NOS meldt:

Vlak voor de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn in het centrum enkele betogers opgepakt. Onder hen was zeker één anti-Zwarte Piet-demonstrant. De betogers stonden tussen toeschouwers op de Markt, terwijl dat niet mocht.

Update 19.30 uur:
Bij de intocht in Gouda zijn niet 60, maar wel 90 mensen aangehouden. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. De meeste arrestaties waren voor overtreding van de manifestatiewet, de overige voor verstoring van de openbare orde. De demonstranten hadden twee locaties aangewezen gekregen buiten het centrum, maar zijn toch gaan demonstreren in het centrum. Voorstanders van Zwarte Piet, onder wie mensen uit extreem-rechtse hoek, zochten de confrontatie met anti-Zwarte Piet-activisten. Uit beide kampen zijn mensen aangehouden. Alle arrestanten worden vandaag nog verhoord door de politie. Mensen die demonstreerden op een plek waar dat niet mocht, kunnen rekenen op een boete van 220 euro. De meeste arrestanten komen vanavond nog vrij.

Geef een reactie

Laatste reacties (350)