Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turken protesteren door

  •  
08-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
turkije_300.jpg
Voetbalsupporters voegen zich bij demonstranten ... Regering wijzigt omstreden plannen ... Waterkanonnen in Ankara ... Partij Erdogan wil tegendemonstraties 
Na tien dagen protesteren vertonen de Turken nog geen enkele demonstratiemoeheid. Opnieuw zijn tienduizenden de straat op gegaan in demonstraties die al lang niet meer draaien om de omstreden sloop van een park maar om een manier van leven en denken.
In Istanbul en Ankara zijn duizenden mensen op de been om opnieuw te protesteren tegen de regering van de Turkse premier Erdogan. Ook in verschillende Duitse steden zijn Turkse betogers uit solidariteit de straat opgegaan.
Bijzonder is dat supporters van de voetbalclubs Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray, drie voetbalclubs uit Istanbul, zich gebroederlijk bij de demonstranten aansluiten. Normaal gesproken staat de aanhang van de clubs nogal vijandig tegenover elkaar.
Zondag vindt in Antwerpen een manifestatie plaats voor steun aan de Turkse opstand.
De demonstraties begonnen tien dagen geleden uit protest tegen de bouw van een winkelcentrum op de plaats waar nu het Gezipark is, naast het populaire Taksimplein. De regering heeft inmiddels besloten die plannen enigszins te herzien. Voor de demonstranten is dat niet voldoende.
De demonstraties zijn steeds meer een botsing tussen twee werelden in het land dat over twee continenten verspreid is: Europa en Azië. Het protest is uitgegroeid tot een confrontatie tussen de geestverwanten van Ataturk, de vader van de Turkse seculiere eenheidsstaat, en het beleid van premier Erdogan en zijn AKP partij die religieuze leefregels in wetten willen vastleggen, zeg maar een soort islamitische variant op de Europese christen-democratie. Zo kwam Erdogan met het voorstel de verkoop van alcohol te verbieden tussen 22 uur een 6 uur, evenals in de buurt van scholen. De premier heeft zich ook uitgesproken tegen homo-rechten. En hij blokkeerde YouTube, om maar een paar zaken te noemen. Dat beleid zien de moderne, sterk op Europa gerichte, Turken zitten. Er wordt dan ook om nieuwe verkiezingen geroepen. Erdogan wijst dat van de hand.
De partij van Erdogan, AKP, lijkt de confrontatie te zoeken door tegenbetogingen te organiseren. Nu.nl schrijft:
De betogingen zullen volgens de AK-partij in het teken van staan “eenheid en solidariteit”, meldden Turkse media. De demonstraties zijn volgende week zaterdag in de hoofdstad Ankara en zondag in Istanbul.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.