Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije arresteert vijf personen voor beledigen Erdogan

  •  
14-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-14-om-16.38.53
In Turkije zijn vijf mensen gearresteerd wegens het beledigen van de Turkse president Erdogan. De vijf mannen, allen afkomstig uit de zuidelijke provincie Sanliurfa, zouden zich op sociale netwerken laatdunkend over Erdogan hebben uitgelaten. Een zesde persoon werd kort na zijn arrestatie weer op vrije voeten gesteld.
Het aantal rechtszaken voor het beledigen van de Turkse president is fors toegenomen sinds de verkiezing van Erdogan in augustus 2014. Sindsdien zijn bijna 2.000 procedures opgestart tegen journalisten, artiesten en gewone burgers. In de meeste gevallen leiden die processen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, maar in januari van dit jaar werd de Turkse economoe Filiz Akinci veroordeeld tot elf maanden cel. Zij zou tijdens een manifestatie in 2014 ‘een obsceen gebaar’ hebben gemaakt.
In Duitsland leeft tv-presentator en satiricus Jan Böhmermann sinds dinsdag ondergedoken. Erdogan eist dat Duitsland Böhmermann strafrechtelijk vervolg wegens diens ‘lastergedicht’ op de Duitse zender ZDF. Sindsdien wordt Böhmermann bedreigd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.