21

Turkije dreigt met deportatie journalist Bram Vermeulen

Reden: Vermeulen probeert uit te zoeken waarom hij iedere keer weer door de grenspolitie wordt aangehouden

De Turkse autoriteiten dreigen correspondent Bram Vermeulen het land uit te zetten. Vermeulen probeert te achterhalen waarom hij al meer dan een half jaar wordt aangehouden door de grenspolitie, wanneer hij het land binnentreedt. Vermeulen wordt gezien als ‘veiligheidsprobleem’, maar de Turkse autoriteiten weigeren uit te leggen waarom. Dat meldt onder meer NRC.


Eerder is Vermeulen verteld dat hij vermeld staat als verboden persoon. Ondanks tussenkomst van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, blijven de Turkse autoriteiten weigeren uitleg te geven over het waarom. De verklaring luidt: “Ieder land heeft het recht zijn soevereiniteit te beschermen.”

Vermeulen heeft een verblijfsvergunning en een perskaart. Aan het einde van dit jaar lopen deze echter af. Zolang hij op de zwarte lijst staat, zal hij per 1 januari geen toegang meer krijgen tot het land.

In een artikel voor NOS schrijft Vermeulen:

Zeven maanden later staat de notificatie achter mijn naam er nog steeds. Telkens als ik de Turkse grens passeer, herhaalt zich hetzelfde ritueel. Ik nam contact op met alle relevante autoriteiten, van de woordvoerder van de president tot de lokale politie, van het ministerie van Binnenlandse Zaken tot de Turkse ambassadeur in Den Haag.

De zaak escaleerde eind september toen een agent op een afdeling van het ministerie in Istanbul me dreigde per direct het land uit te zetten.

NRC: Turkije dreigt met deportatie NRC-correspondent Vermeulen
NOS: De worsteling van Bram Vermeulen

Geef een reactie

Laatste reacties (21)